Groningen kleurt roze tijdens Open Monumentendagen uit protest tegen gaswinning

De roze geschilderde boerderij in Drieborg
De roze geschilderde boerderij in Drieborg © Steven Radersma
Groninger monumenten en andere gebouwen kleuren tijdens de Open Monumentendagen van 10 en 11 september roze. Dit om aan te tonen dat de gaswinning in Groningen niet langer kan.
Het is een vervolg op een actie van Boelo ten Have en Annemarie Nijhoff, die uit protest hun 157 jaar oude boerderij in Drieborg roze geschilderd hebben.

Tienduizend meter lint

De initiatiefnemers van de actiemaand 'respect voor Groningen' zijn begonnen met het uitdelen van tienduizend meter roze lint. De groep roept iedereen op om aandacht te vestigen op dit probleem. 'We moeten samen zorgen voor het behoud van Gronings erfgoed', schrijven ze. 'Geef jouw karakteristiek of monumentaal pand een roze tint, bijvoorbeeld door vlaggen, lint of verf.'
De actiemaand wordt georganiseerd door de Groninger Bodem Beweging en het Gasberaad, SP-Tweede Kamerlid Sandra Beckerman en Chris Garrit.

Handen in het haar

Het verhaal van Ten Have en Nijhoff staat niet op zich. De familie Vellinga runt een veehouderij in een rijksmonument bij Eenrum. Sinds Huizinge is de boerderij gaan verzakken. Omdat de boerderij niet binnen de 'scope' valt van de Nationaal Coördinator Groningen is hij niet opgenomen in de versterkingsoperatie.
De familie zit inmiddels dusdanig met de handen in het haar dat een sloopvergunning is aangevraagd, die de gemeente heeft geweigerd. 'Ons bedrijf zit compleet op slot. We missen een integraal plan en willen graag met alle betrokken instanties om tafel om tot een oplossing te komen, maar tot op heden lukt dit niet', aldus de familie.

'Meer schrijnende verhalen'

De verhalen van de boerderij in Drieborg en het monument in Eenrum zijn er slechts twee, 'maar maak een rondje door het Groningerland en je zult nog meer van dit soort schrijnende verhalen van monumenteneigenaren horen. Dit moet anders', schrijft de actiegroep.
Door de roze kleur worden de onopgeloste schade en onveiligheid extra zichtbaar. 'Den Haag kan en mag zijn ogen niet meer sluiten voor de ramp in slow motion, die zich al tien jaar lang in Groningen afspeelt.'
Volgens de initiatiefnemers hebben meerdere Groningers al gehoor gegeven aan de oproep en ze hopen dat er meer zullen volgen.