Scholier zit twee weken thuis door trage overplaatsing naar nieuwe school

De 10-jarige Leroy in afwachting van een plekje op zijn nieuwe school
De 10-jarige Leroy in afwachting van een plekje op zijn nieuwe school © eigen foto
Terwijl zijn vriendjes en vriendinnetjes al twee weken naar school gaan, zit de 10-jarige Leroy uit Uithuizen nog thuis. De jongen zou na de zomervakantie starten op een nieuwe school, maar omdat de overplaatsing vanaf zijn oude school niet officieel werd goedgekeurd kon hij niet naar school.
De ouders van Leroy zitten intussen met hun handen in het haar. 'Wij vinden het verschrikkelijk dat hij thuis zit. Het is niet praktisch, want wij moeten aan het werk, maar dat is niet het ergste. Wij vinden het vooral belangrijk dat hij naar school gaat', zegt moeder Chantal Smit.

Toelaatbaarheidsverklaring

Leroy ging tot de zomervakantie naar de Tine Marcusschool in Groningen, waar les wordt gegeven aan kinderen met een taalontwikkelingsstoornis. De school liet echter begin dit jaar weten dat een andere school meer geschikt is voor Leroy. Een school die niet alleen extra aandacht heeft voor taalontwikkeling, maar ook voor gedrag.
Na een observatie door een gedragsdeskundige werd in overleg met de ouders gekozen voor SBO De Delta in Appingedam als nieuwe school voor Leroy. Om de overplaatsing mogelijk te maken moest de oude school een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) aanvragen. Dat is ook gebeurd, maar de procedure kwam veel te laat op gang.

Te laat

'Zo'n TLV wordt beoordeeld door deskundigen van de onafhankelijke Commissie van Advies. Als er voor 15 mei een compleet dossier ligt, kunnen wij garanderen dat er voor het begin van de zomervakantie een beslissing is genomen, maar in het geval van Leroy is dit niet gelukt. Wij kregen het dossier pas eind juni en toen was het ook nog niet compleet', zegt Roel Weener van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs.
We worden van het kastje naar de muur gestuurd en intussen zat Leroy maar thuis
Chantal Smit - moeder van Leroy
De situatie is volgens Weener extra ingewikkeld omdat de Tine Marcusschool niet behoort tot de groep van scholen die vallen onder het samenwerkingsverband. 'De school heeft daardoor met andere regels te maken en duurt de beoordeling meestal langer', aldus Weener.

'Om gek van te worden'

De ouders van Leroy balen flink van de situatie. De afgelopen twee weken hadden ze vrijwel dagelijks contact met de scholen en het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs om de overgang naar de nieuwe school gereed te maken.
'We worden van het kastje naar de muur gestuurd en intussen zat Leroy maar thuis, terwijl zijn leeftijdgenootjes wel naar school gingen. Echt om gek van te worden', zegt Smit.
Het voelt voor de ouders van Leroy soms als bureaucratisch gedoe waar hun zoon het slachtoffer van wordt, maar dat spreekt Weener tegen. 'Zo'n overplaatsing komt heel nauw en de hele situatie wordt goed afgewogen. Zeker in het geval van Leroy die ook nog vlak voor zijn overgang naar het voortgezet onderwijs zit', zegt Weener.

'We komen om in het werk'

De zomer is altijd een drukke tijd voor de Commissie van Advies en dus wachten er op dit moment meer kinderen op een besluit.
'We zitten tot over onze oren in het werk, maar die kinderen zitten niet allemaal thuis. In dit geval is het denk ik misgegaan omdat de oude school voor de troepen uit is gelopen en al afscheid van Leroy heeft genomen terwijl de overgang nog niet was goedgekeurd', zegt Weener.
Leroy voor zijn nieuwe school waar hij maandag mag beginnen
Leroy voor zijn nieuwe school waar hij maandag mag beginnen © eigen foto

Slecht gevoel

Beide scholen laten in een reactie weten een slecht gevoel over te houden aan hoe deze procedure is verlopen.
'Dit had niet mogen gebeuren. De procedure heeft te lang geduurd. Het is op dit moment lastig om precies aan te geven waar het precies fout is gegaan en wat onze rol daarin is geweest, maar dat gaan we onderzoeken', zegt woordvoerder Nathalie Teunissen van De Tine Marcusschool.
Geen enkele onderwijsinstelling wil dat kinderen thuis zitten
Margreet Schans - directeur De Delta Appingedam
'Geen enkele onderwijsinstelling wil dat kinderen thuis zitten. Dat moet je te allen tijde voorkomen', zegt directeur Margreet Schans van De Delta in Appingedam. 'In de afgelopen weken hebben we als ontvangende school samen met de moeder dagelijks goed contact gehad om de situatie zo snel mogelijk op te lossen.'
'Wij doorlopen elk jaar meerdere van dit soort procedures en willen ook dat dit goed en zorgvuldig gebeurt. Juist met deze kinderen is het maken van een goede start heel belangrijk. Het komt weinig voor dat leerlingen in de tussentijd thuis komen te zitten', besluit Schans.

Gouden weken gemist

Eind deze week kwam er eindelijk goed nieuws voor Leroy. Het dossier is goedgekeurd en deze maandag kan hij beginnen op zijn nieuwe school. Leroy en zijn ouders zijn dolgelukkig.
'We zijn ontzettend blij met dit goede nieuws na alle ellende van de afgelopen maanden. Ook Leroy is heel erg blij dat hij nu weet wat er gaat komen', aldus de ouders.
Binnenkort komt er een gesprek met alle partijen om overplaatsing van Leroy te evalueren. Ook de ouders zullen hierbij aanwezig zijn.
'Voor Leroy maakt het niet zoveel meer uit. Hij heeft de gouden weken, zoals de kennismakingsweken worden genoemd, gemist. We hopen dat alle partijen hier in de toekomst beter mee omgaan zodat de desbetreffende leerling dan wel direct kan starten na de zomervakantie', zegt Smit.