Aldel-werknemers blokkeren de poort in Delfzijl: 'Voorraad wordt gegijzeld'

Werknemers blokkeren de poort
Werknemers blokkeren de poort © Masja Zwart
Een groep werknemers van Aldel blokkeert sinds vrijdagochtend de ingang van de aluminiumfabriek in de havenstad. De ongeveer tweehonderd werknemers staken twee dagen lang, omdat ze willen dat eigenaar Glencore en de directie van Damco Aluminium Delfzijl tegemoet komen aan hun eis dat het sociaal plan overeind blijft.
De afgelopen dagen groeide de onrust onder de werknemers van Damco Aluminium Delfzijl toen grote hoeveelheden aluminium van het terrein werden afgevoerd. Tegelijk liet de directie van Aldel het personeel weten af te willen van het sociaal plan dat er ligt voor de werknemers die nu nog op de loonlijst staan. Er zou geen geld meer voor zijn en Aldel zou schuldeisers voorrang willen geven.
De bij Aldel ingang is geblokkeerd door stakers
De bij Aldel ingang is geblokkeerd door stakers © Klaas Pijper

Sociaal plan

De productie staat sinds een week volledig stil. Volgens FNV-bestuurder Masja Zwart bewaken ongeveer dertig mensen de poort. 'Daar zijn we gisteren mee begonnen. We hebben nog prachtige aluminium palen liggen, waarmee we de poort blokkeren. Hulpdiensten kunnen er wel langs als het moet.'
De poort wordt het hele weekend geblokkeerd. 'We gijzelen de voorraad en onze eis is dat werknemers de garantie krijgen op een sociaal plan. Alle schuldeisers willen een deel van het geld, maar werknemers ook. Zo simpel is het', zegt Zwart.

Staken

Donderdag werd de hele dag koortsachtig overlegd op de fabriek in Delfzijl door vakbonden, personeel, de OR en de leiding van de onderneming. Het bedrijf gaf geen hoor aan het ultimatum dat FNV en medewerkers stelden. Sinds donderdagochtend hebben de circa tweehonderd medewerkers het werk neergelegd.