Nieuwe boostercampagne GGD Groningen gaat 19 september van start

Een rij wachtenden voor de tweede boosterprik
Een rij wachtenden voor de tweede boosterprik © Beppie van der Sluis/RTV Noord
Volgende week vallen de eerste uitnodigingen voor een herhaalprik met het coronavaccin in de bus. Op 19 september wordt door de GGD Groningen de eerste prik met de vernieuwde vaccins gezet.
Er wordt geprikt met vernieuwde vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Deze vaccins moeten bescherming bieden tegen meer varianten van het coronavirus, zoals Omikron.
Volgens het ministerie is de herhaalprik nodig om de bescherming tegen corona op peil te houden.

Ouderen en kwetsbare mensen eerst

Volgende week kan de eerste groep de uitnodiging in de brievenbus verwachten. Mensen van 60 jaar of ouder, mensen met een hoger risico om ernstig ziek te worden en zorgmedewerkers zijn het eerst aan de beurt. Zij krijgen bericht van het RIVM, de huisarts of hun werkgever.

Niet iedereen krijgt een uitnodiging per post

Hierna kan iedereen vanaf 12 jaar die dat wil, uit voorzorg een herhaalprik krijgen. Anders dan bij vorige prikcampanges krijgt deze groep geen persoonlijke uitnodiging meer. Bertine Nijholt, persvoorlichter bij GGD Groningen: 'Die brief bleek overbodig, omdat mensen bijvoorbeeld op social media al met elkaar deelden wanneer hun geboortejaar aan de beurt was.’
Iedereen van 12 jaar en ouder die op afspraak de herhaalprik wil halen, wordt via (social) media op de hoogte gebracht vanaf wanneer dit kan.

Dicht bij huis

De GGD Groningen ziet de boostercampagne met vertrouwen tegemoet. ‘We hebben alles klaar staan en kunnen snel opschalen. Dat hebben we in de laatste boostercampagne laten zien’, aldus NIjholt.
Alle huidige locaties blijven open. Ook wordt gekeken of eerder gebruikte locaties heropend moeten worden. ‘Het streven is dat elke Groninger weer dicht bij huis zijn prik kan halen.’ Volgens de GGD Groningen is er voldoende personeel beschikbaar om de priklocaties te bemannen.

Verwachte opkomst

Nijholt verwacht dat de opkomst bij de eerste groep, dus de mensen met een verhoogd risico, gelijk zal zijn aan die bij eerdere prikcampagnes. ‘Daar zetten we op in en hebben we de priklocaties ook op ingericht.’
Hoe de opkomst van de groep tussen 12 en 60 jaar zal zijn, is volgens Nijholt lastig in te schatten. Dat is volgens haar afhankelijk van wat er op dat moment gaande is. ‘Als het blijft kabbelen, verwachten we niet dat iedereen staat te springen om een prik te halen. Maar als er een omslag komt en er meer mensen besmet raken, zijn mensen sneller geneigd om wel te komen.’ Met snel op- en afschalen heeft de GGD inmiddels voldoende ervaring, aldus Nijholt.
De herhaalprik is bedoeld voor iedereen van 12 jaar of ouder, dus ook de mensen die begin dit jaar al een booster hebben gehad. Mensen die zich nog niet eerder hebben laten vaccineren, krijgen overigens eerst de basisserie tegen corona.