OM: 'Vuurwerkbom aan woning Beijum was wraakactie'

Het OM eiste tegen de Winsumer een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar.
Het OM eiste tegen de Winsumer een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar. © Jos Schuurman/FPS
De vuurwerkbom die in mei 2019 afging bij een woning in de Wibenaheerd in Stad was het gevolg van een wraakactie. Dat zegt het Openbaar Ministerie (OM). Voor de ontploffing werd een 22-jarige man uit Winsum opgepakt, hij heeft inmiddels bekend.
Het OM eiste tegen de Winsumer een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar.
De verdachte zegt de vuurwerkbom samen met een vriend op de ruit van de woning te hebben geplakt. Door de ontploffing knalde de ruit kapot, waarna de glasscherven in het rond vlogen. De bewoner zat tijdens de ontploffing in de kamer, maar raakte niet gewond.

Een wraakactie

De verdachte zei een conflict te hebben met de bewoner. De vuurwerkbom was een wraakactie.
De mededader werd in november al veroordeeld dit feit. Hij kreeg dezelfde straf als het OM nu tegen de 22-jarige Winsumer eist: 240 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar.

Gefrustreerd

De 22-jarige Winsumer stond ook terecht voor openlijk geweld op het station in Winsum en een fietsendiefstal. Hij vernielde vorig jaarmei meerdere reclamezuilen en de ruiten van een lift.
Zijn relatie was uit en hij was gefrustreerd, zei de man tegen de rechter. Hij stal de fiets om die vervolgens te verkopen, omdat hij geld nodig had om eten te kopen.

Eén week wel zitten

Vanwege zijn eerdere veroordelingen heeft de Winsumer nu te maken met de wet voor taakstrafverbod. Die wet maakt het opnieuw opleggen van een taakstraf niet mogelijk.
De aanklager eiste daarom dat de verdachte van de zes maanden voorwaardelijk alsnog één week doorbrengt in de cel. Daarnaast eiste ze dat de man wordt behandeld.
Uitspraak volgt over twee weken.