Taakstraf geëist in vier jaar oude oplichtingszaak

De Marktplaatsoplichter moest vier jaar wachten op zijn rechtszaak
De Marktplaatsoplichter moest vier jaar wachten op zijn rechtszaak © RTV Noord
Een 44-jarige man uit Groningen hoorde vrijdag een taakstraf van tachtig uur tegen zich eisen wegens oplichting. De Stadjer moest vier jaar wachten op de rechtszaak en noemde de eis stijlloos: ‘Moet ik na zo lang wachten alsnog werken?’
De Groninger gaf toe dat hij in de periode 2015 tot 2017 spullen aanbood via Marktplaats en geld cashte zonder iets te leveren. Hij deed dit drie keer, zei hij tegen de rechter. De Stadjer had een gokverslaving en dacht zo snel en gemakkelijk geld te verdienen.

Bankrekeningen

Volgens het Openbaar Ministerie was de man ook actief in 2018. Vijftien mensen die dat jaar aangifte deden van oplichting, waren volgens het OM te koppelen aan de Stadjer.
De advertenties werden via zijn account geplaatst en het geld van de gedupeerden verdween naar verschillende bankrekeningen van de man.

Zucht om geld

De Stadjer zei dat hij deze mensen niet actief heeft benaderd om op te lichten.
Dat zou een pokervriend hebben gedaan, aan wie de Stadjer zijn bankrekening uitleende. Hij had verder geen gegevens van die pokervriend, verklaarde hij, want ze zagen elkaar alleen tijdens het gokken. Hij was die vriend een tijd geleden uit het oog verloren.
De aanklaagster geloofde de man niet. ‘Zijn zucht om geld prevaleerde boven de belangen van anderen’, zei ze.

Jaren op de plank

Het afgeronde politieonderzoek kwam eind 2018 bij het OM binnen. Daarna bleven de resultaten op de plank liggen, zei de officier van justitie. Ze woog dit mee in haar strafeis. Justitie wil bovendien drieduizend euro verhalen op de Stadjer.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.