COA wil asielzoekers in noodopvang Zoutkamp 's nachts binnen houden, extra politie in het dorp

De nieuwe noodopvanglocatie in Zoutkamp in aanbouw
De nieuwe noodopvanglocatie in Zoutkamp in aanbouw © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil dat asielzoekers in de noodopvang bij Zoutkamp 's nachts binnen blijven. Samen met gemeente, politie en defensie zijn ook andere maatregelen genomen om eventuele overlast in het dorp te beperken.
De opvang in Zoutkamp gaat zaterdag open, en geldt als overloop voor het aanmeldcentrum in Ter Apel.

In afwachting van procedure Ter Apel

In de opvang kunnen 500 tot 700 asielzoekers terecht. Asielzoekers verblijven alleen in Zoutkamp terwijl ze in afwachting zijn van hun aanmeldprocedure in Ter Apel. Daardoor hoeven ze niet meer buiten het aanmeldcentrum te slapen. De verwachting is dat vluchtelingen slechts enkele nachten in het vissersdorp verblijven.

's Nachts niet naar binnen

Het COA gaat via een huisregel duidelijk maken aan asielzoekers dat ze tussen 22.00 uur en 7.00 uur niet binnen kunnen komen. De huisregel is opgesteld in samenwerking met onder andere de gemeente Het Hogeland. Het moet eventuele overlast in Zoutkamp beperken.
De gemeente en het COA erkennen dat zo'n regel juridisch niet is af te dwingen, maar geven aan dat die op meer opvanglocaties geldt. Een opvanglocatie voor asielzoekers is geen gevangenis, en dus mogen mensen die er verblijven in principe vrij in- en uitlopen. Wie toch na 22.00 uur binnen wil komen, moet eerst aanbellen.

Andere maatregelen

In Zoutkamp worden ook andere maatregelen genomen om eventuele overlast te beperken. Zo zijn er dagelijks tussen 7.00 en 23.00 uur twee extra boa's van de gemeente aanwezig. Ook is er een extra politie-eenheid van twee personen in het dorp aanwezig, en rijdt er een mobiele politiebus.
Daarnaast is er bij de opvang 24 uur per dag toezicht en beveiliging aanwezig. Er is één in- en uitgang, met bewaking. Verder komt er een telefoonnummer voor inwoners. Die kunnen daar eventuele calamiteiten melden.