74 schademeldingen na aardbeving bij Uithuizen

Scheuren in een muur, na een beving (archief)
Scheuren in een muur, na een beving (archief) © Elwin Baas/RTV Noord
Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft vrijdagochtend 74 schademeldingen gekregen vanwege de aardbeving met een kracht van 2.3 bij Uithuizen, in de nacht van donderdag op vrijdag.
Acht schademeldingen komen uit het zogenoemde effectgebied, het gebied rond het epicentrum van de beving.

Mogelijk acuut onveilige situatie

Er is één melding gedaan van een mogelijk acuut onveilige situatie. Het IMG moet vaststellen of daar mogelijk preventieve veiligheidsmaatregelen nodig zijn.

Magnitude werd bijgesteld

De aardbeving deed zich voor om 02.39 uur op drie kilometer diepte. Aanvankelijk meldde het KNMI dat de beving een kracht had van 2.4, maar na heranalyse met meer seismologische stations kwam het instituut uit op een aangepaste magnitude van 2.3.
Binnen het effectgebied van de beving liggen onder meer Uithuizermeeden, Eppenhuizen, Usquert, Rottum, Startenhuizen, Zandeweer, ’t Zandt, Oldenzijl en Zijldijk.

Afhandeling schade

Van de schademelders kozen er 22 voor een vaste vergoeding van 5000 euro om de schade mee af te handelen. De overige 52 schademelders hebben voor een afhandeling via een zogenoemde maatwerkprocedure gekozen. Dan komt er een deskundige langs die adviseert over de oorzaak en omvang van de schade.