FC-trainer Wormuth: 'Ik weet niet hoeveel deze storm kapotmaakt'

Frank Wormuth geeft aanwijzingen
Frank Wormuth geeft aanwijzingen © Orange Pictures
Topscorer Cyril Ngonge werd donderdag uit de eerste selectie van FC Groningen gezet. 'Geloof me. Het gevoel is niet goed voor hem op dit moment', zegt trainer Frank Wormuth.
Wormuth greep afgelopen week keihard in. Ngonge, topscorer met twee doelpunten en één assist, werd door de Duitse oefenmeester uit de selectie gezet. De 22-jarige Belg traint tot nader order mee met het -21 team, tot hij zijn houding en gedrag verbeterd heeft.

'Later begrijpen ze het'

'Een vader moet zijn kinderen soms iets vertellen of laten voelen', zegt de Duitser over zijn verbannen pupil. 'Elke vader of moeder heeft daar problemen mee, maar uiteindelijk helpen we ze en dan begrijpen ze het later. Ik begrijp nu mijn ouders, maar dat is te laat', lacht de Berlijner.
Wormuth over Ngonge: 'Een vader moet zijn kinderen soms iets laten voelen'
Zo kan het verkeren voor Ngonge. Vorige week kreeg hij nog een award voor de mooiste goal van het vorige seizoen en was hij een onbetwiste basisspeler. Nu traint hij met het tweede elftal in het kielzog van het eerste team.

'Ploeg belangrijker dan de speler'

Zelf wil Ngonge momenteel nergens op reageren. Volgens Wormuth moet de aanvaller, die afgelopen seizoen ook regelmatig in de clinch lag met Danny Buijs, zijn houding en gedrag verbeteren.
'Het is geen fout, maar een educatieve pedagogische maatregel vanwege misstappen die niet in de norm passen. Wij willen een ploeg op het veld zien, maar een ploeg begint niet op het veld. Hier is de ploeg belangrijker dan de speler en nu is de speler aan de beurt om te veranderen, maar we willen het beste voor iedereen. Je kunt met argumenten werken, maar ook met voelen en geloof. En geloof me', vertelt Wormuth.
'Zijn gevoel is niet goed momenteel. Over acht jaar zegt hij wellicht: Ik heb in Groningen een 'klootzak' gehad die me duidelijk heeft laten zien welke richting ik op moet. Als dat zo is dan heb ik mijn werk gedaan. De deur is open, maar dan wel met de norm die we willen hebben. Cyril is ook echt een leuke goede jongen en het was dan ook moeilijk om dit te doen.'
Wij willen er alles aan doen om Cyril terug te brengen
Joey Pelupessy - Aanvoerder FC Groningen
'De staf heeft die beslissing genomen en daar is de groep bij getoetst', vertelt aanvoerder Joey Pelupessy. 'Het is niet dat wij iets zouden beslissen, maar de staf heeft een beslissing genomen en daar hebben wij in meegedacht als groep. De staf beslist dat niet zomaar en de hoofdtrainer heeft daar zijn redenen voor. Daar moeten we dan als groep achter staan en dat doen we ook. Daarom is die beslissing helaas genomen. Wij willen er alles aan doen om Cyril terug te brengen.'
'Wij willen er alles aan doen om Cyril terug te brengen'

Leiders in de spelersgroep laten zich horen

'De leiders hebben de groep door deze week geleid', zegt de Duitser. 'Met woorden, meetings en nu zie ik ook dat de hiërarchie vaster en beter wordt. Jongens hebben dingen in de hand genomen en hebben de duidelijke woorden aan de ploeg laten horen. Zonder trainers, dat is belangrijk.'

Wat is nu de doelstelling?

Waar FC Groningen aan het begin van het seizoen als keiharde doelstelling het bereiken van de play-offs formuleerde, is Wormuth inmiddels een stuk minder stellig.
'Ik weet niet hoeveel deze storm kapotmaakt', zegt hij. 'Ik kijk nu echt van wedstrijd naar wedstrijd en we moeten nu kleine dingen veranderen. De grote veranderingen hebben we inmiddels doorgevoerd, zoals de selectie kleiner maken en de hiërarchie in het elftal duidelijk stellen. Maar het is niet zo dat we nu ineens een team zijn. Zo gemakkelijk gaat dat niet. Als ik straks weet hoeveel kapot is gemaakt, dan kan ik weer opbouwen. Maar ik kan nog niet aan het eind van deze reis kijken, dus ik weet niet wat we over acht maanden kunnen bereiken. We moeten nu eerst het defensieve werk verbeteren.'
'De leiders van het elftal hebben de groep door de week geleid'

Basisplaats lonkt voor Valente

Door de verbanning van Ngonge lijkt Luciano Valente voor het eerst een basisplaats te krijgen. De middenvelder die zijn contract tot minimaal 2026 verlengde mocht dit seizoen al drie keer invallen, maar stond nog nooit aan de aftrap. Michael Verrips is nog een twijfelgeval vanwege een knieblessure, maar lijkt op tijd fit voor zondag. Paulos Abraham is ziek en eveneens een vraagteken.
Ricardo Pepi kan debuteren voor FC Groningen: 'Eindelijk!'

Pepi kan debuteren

Ricardo Pepi trainde vrijdag voor het eerst met de groep mee, aangezien zijn werkvergunning eerder nog niet binnen was. De Amerikaan zit tegen Cambuur bij de selectie, maar het is nog niet duidelijk of hij ook gaat starten. Pepi kan in ieder geval nog geen volledige wedstrijd spelen, maar is naar eigen zeggen zo'n zestig minuten inzetbaar.

Vermoedelijke opstelling:

Vermoedelijke opstelling FC Groningen tegen Cambuur
Vermoedelijke opstelling FC Groningen tegen Cambuur © RTV Noord