OM: veroordeelde cybercrimineel ging in gevangenis door met oplichting

De rechtbank in Leeuwarden, waar de zaak diende
De rechtbank in Leeuwarden, waar de zaak diende © Jos Schuurman/FPS
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen geëist tegen twee Groningers die worden verdacht van grootschalige phishing- en cybercrimedelicten in Noord-Nederland.
Tegen een 23-jarige man uit Groningen is een celstraf van 44 maanden onvoorwaardelijke celstraf geëist. Een 22-jarige man uit Hoogezand hoorde 66 maanden tegen zich eisen in de rechtbank van Leeuwarden. Laatstgenoemde moet als het aan de officier van justitie ligt ook 151.000 euro schadevergoeding betalen.

'Enorme brutaliteit'

De officier spreekt van 'enorme brutaliteit' bij het duo en 'repeterend stelselmatig oplichten van slachtoffers'.

OM: actief vanuit de cel

De 23-jarige Groninger werd vorig jaar al veroordeeld tot drie en een half jaar cel vanwege cybercrime. Nadat in zijn cel een telefoon in beslag werd genomen, bleek volgens het OM dat hij zijn criminele activiteiten vanuit de cel voortzette. Later werden nog drie telefoons aangetroffen, waarmee hij via Marktplaats mensen oplichtte. Volgens het OM maakte hij zeker zestien slachtoffers, die aangifte hebben gedaan.
Tijdens het onderzoek kwam de 22-jarige man uit Hoogezand in beeld. Hij was ook al verdachte in een ander cybercrime-onderzoek. Hij zou volgens het OM zeker 258 slachtoffers gemaakt hebben.
De twee worden ook verdacht van het inbreken op de bankrekening van een aantal slachtoffers.

Derde verdachte staat nog terecht

Volgende week vrijdag staat in dezelfde zaak een derde verdachte terecht. De uitspraak is op 30 september.