Zorgen in Zoutkamp om komst asielzoekers

Burgemeester Henk Jan Bolding in gesprek met Zoutkampers
Burgemeester Henk Jan Bolding in gesprek met Zoutkampers © Marten Nauta/RTV Noord
Inwoners van Zoutkamp hebben zorgen om de komst van 500 tot 700 asielzoekers naar de Willem Lodewijk van Nassaukazerne. Die locatie in de Marnewaard dient vanaf zaterdag als wachtkamer voor Ter Apel: vluchtelingen kunnen er enkele dagen terecht, voordat hun procedure in Nederland begint.
Naar schatting zo’n 200 inwoners uit de omgeving van Zoutkamp kwamen vrijdagavond bijeen op een informatieavond die door de gemeente werd georganiseerd. Ook de politie en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) waren aanwezig om vragen te beantwoorden.
'We hopen allemaal dat de toestroom van asielzoekers naar Nederland minder wordt', zegt burgemeester Henk Jan Bolding aan het begin in zijn inleidende praatje. Meteen wordt duidelijk dat niet iedereen hem op zijn woord gelooft. 'Gelul!', klinkt het uit het publiek.
Tijdelijke opvang
Met het bouwen van de tijdelijke opvang, in principe voor maximaal zes maanden, hopen de instanties de druk op Ter Apel te verlichten. Gemeenten, de Veiligheidsregio en het COA hopen dat het ervoor zorgt dat er geen mensen meer buiten het aanmeldcentrum hoeven te slapen.
Huisregel van kracht
Dorpsverenigingen uitten al eerder hun zorgen over de opvang bij Zoutkamp. De gemeente sprak daarna met het COA af dat vluchtelingen in de late avond en ‘s nachts het opvangterrein in principe niet verlaten. Van 22.00 tot 7.00 uur geldt de huisregel dat asielzoekers in de opvang blijven, al kan zo’n regel grondwettelijk niet worden opgelegd.

'Net in Nederland'

Behalve Bolding vertelt ook Gert Jan Stuivenberg, locatiemanager van het COA, over zijn werk. Hij laat weten dat hij de donderdagnacht tot 1.30 uur bezig is geweest om onderdak te kunnen bieden aan asielzoekers die voor het aanmeldcentrum in Ter Apel dreigden te moeten slapen. 'De mensen die naar de opvang op het militaire oefenterrein Marnewaard komen, zijn net in Nederland', vertelt Stuivenberg. Iemand die op de bijeenkomst is afgekomen grinnikt om één van zijn woorden. 'Ménsen?'
En als iemand uit Ter Apel achter haar aan zit, bel ik de politie niet meer op
Een man uit het publiek

Camera’s

Het laat zien hoe sommigen over de komst van de asielzoekers denken. Hoewel een asielzoeker volgens de plannen slechts enkele dagen in Zoutkamp bivakkeert, zijn er zorgen genoeg. 'Ik ga er open in’, zeggen verschillende inwoners desgevraagd, maar diezelfde mensen zeggen wel camera’s op te laten hangen bij hun huis. De dochter van een vrouw die bij de avond aanwezig is mocht één keer per week alleen thuisblijven, maar nu niet meer. Voor de zekerheid, ‘want de asielzoekers lopen overal’. De vrouw voelt zichzelf thuis niet meer veilig.
Een man in het publiek laat weten dat hij zijn dochter niet meer alleen naar school laat fietsen. ‘En als iemand uit Ter Apel achter haar aan zit, bel ik de politie niet meer op’, zegt hij, implicerend dat hij voor eigen rechter zal spelen als er iets gebeurt. ‘Waarom mogen ze dat terrein eigenlijk af? Ze mogen blij zijn dat ze hier terechtkunnen’, zegt hij verder. Veel anderen applaudisseren.
Van verreweg de meeste vluchtelingen hebben we überhaupt geen last
Een politieagent

Sussende woorden

De burgemeester legt uit dat dat grondwettelijk niet kan: immers hebben mensen de vrijheid om te gaan en staan waar ze willen, asielzoekers ook. ‘Van verreweg de meeste vluchtelingen hebben we überhaupt geen last’, zegt de politie verder geruststellend. De agent die het zegt wordt door het publiek amper geloofd. De Zoutkampers hebben al genoeg sussende woorden gehoord, de afgelopen jaren.

Stikstof door aggregaten

Verschillende mensen hebben het gevoel dat hen van alles wordt afgepakt, en dat het niet eerlijk is. Hoe kan het bijvoorbeeld dat er meerdere aggregaten worden aangezet om de opvanglocatie van stroom te voorzien? Die aggregaten stoten stikstof uit, merkt iemand in het publiek op. Waarom kan dat gewoon, nota bene midden in een natura 2000-gebied, terwijl de boeren in de omgeving hun uitstoot moeten beperken?
'Kijk eens naar de boeren, de vissers, de tuinders', zegt een vrouw die op verschillende momenten luidkeels het woord voert. 'We werken keihard voor Nederland', zegt ze tegen burgemeester Bolding. Ze krijgt luid applaus als ze vraagt wat hij eigenlijk van het regeringsbeleid vindt.

'Praatjes van de overheid'

Bolding zegt dat hij zich afvraagt wat de regering gaat doen nu er voor veel mensen zo’n barre winter voor de deur staat. Dat hij vindt dat Groningen ook wel erg veel doet in het opvangen van asielzoekers. En hij geeft aan dat hij opkomt voor de inwoners van Het Hogeland, ook voor hen die buiten de waardedalingsregeling van het Instituut Mijnbouwschade Groningen vallen. Volgens velen is het onterecht dat Zoutkamp daar net niet binnen valt, zegt Bolding. De vrouw die het hoogste woord voert zegt dat ze niet meer in de praatjes van mensen van de overheid gelooft.
Ik verbaas me nogal over de angst die er heerst
Een man uit het publiek

Hoongelach

Dat gevoel lijken meer mensen te hebben. De burgemeester krijgt hoongelach over zich heen als hij zegt dat hij niet kan garanderen dat de opvanglocatie over zes maanden echt weg is uit de Marnewaard. Verschillende bezoekers denken zeker te weten dat de opvang veel langer open blijft. Anders kan het immers niet uit, merkt iemand op.
Slechts één bezoeker lijkt zich vrijdagavond geen zorgen te maken over de komst van de asielzoekers. ‘Ik verbaas me nogal over de angst die er heerst’, zegt hij, terwijl hij zich afvraagt of bewoners ook iets kunnen doen om het verblijf voor de asielzoekers comfortabeler te maken.
‘Dit is zo’n boomknuffelaar, zeker?’, grapt iemand in het publiek. ‘Hij heeft zeker sandalen aan, of niet?’, vraagt een ander. Opnieuw volgt er hoongelach, niet voor het laatst tijdens de informatieavond.