Ter Apel verboden gebied voor ongeregistreerde asielzoekers (update)

Een asielzoeker ligt op het gras voor het aanmeldcentrum
Een asielzoeker ligt op het gras voor het aanmeldcentrum © ProNews
In Ter Apel geldt sinds zaterdagmiddag 12.00 uur een nieuwe noodverordening, zo meldt de Veiligheidsregio Groningen. Het is verboden voor asielzoekers die nog niet zijn geregistreerd bij het aanmeldcentrum om zich te begeven op het voorterrein en de naaste omgeving van het aanmeldcentrum.
Het verbod geldt niet voor mensen die al wel staan geregistreerd of voor mensen die een afspraak hebben bij het aanmeldcentrum om zich te laten registreren. De noodverordening was al eerder aangekondigd.

Tot 1 oktober

Afgelopen weken sliepen geregeld honderden mensen op het terrein voor het aanmeldcentrum. Dat leverde onveilige en onhygiënische situaties op.
De noodverordening geldt in principe tot 1 oktober.

VluchtelingenWerk geschrokken

VluchtelingenWerk Nederland laat weten dat de organisatie 'schrikt' van de nieuwe noodverordening. 'De maatregel roept veel vragen op', aldus een woordvoerster. Zo wil de organisatie weten of het wel is toegestaan om asielzoekers te verbieden in een gebied te komen waar andere mensen wel welkom zijn.
Verder vindt VluchtelingenWerk de volgorde van handelen niet logisch. 'Zorg eerst dat er voldoende opvangplekken zijn en dat de communicatie over het proces helder is, voordat je bepaalde mensen gaat verbieden in Ter Apel te komen.'

Aanpassing

In reactie op de kritiek van Vluchtelingenwerk laat de Veiligheidsregio weten dat de tekst van de verordening wordt aangepast. De organisatie werkt aan een nieuwe tekst, waaruit duidelijk zou moeten worden dat mensen die voor het eerst aankomen in Ter Apel wel naar het aanmeldcentrum kunnen om te laten weten dat ze er zijn.
Dit bericht is aangevuld met de mededeling dat de Veiligheidsregio de tekst van de verordening gaat aanpassen.