Eerste groep asielzoekers arriveert in Willem Lodewijk van Nassaukazerne bij Zoutkamp

De eerste bus met asielzoekers arriveerde gisteren bij de kazerne in de Marnewaard
De eerste bus met asielzoekers arriveerde gisteren bij de kazerne in de Marnewaard © Steven Radersma/RTV Noord
In de Marnewaard is zaterdagmiddag een eerste groep asielzoekers opgevangen in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne. Daar kunnen mensen wachten tot ze naar het aanmeldcentrum in Ter Apel kunnen en de asielprocedure kunnen ingaan.
De Willem Lodewijk van Nassaukazerne ligt op ongeveer 100 kilometer van Ter Apel. Op de kazerne bij Zoutkamp kunnen maximaal zevenhonderd mensen worden opgevangen. In totaal worden vandaag ongeveer 250 asielzoekers verwacht die de nacht zullen doorbrengen in de noodopvanglocatie.
De noodopvang beslaat 15.000 vierkante meter. Daarop zijn paviljoens geplaatst waarin voorlopig 250 mensen een plekje kunnen vinden. Die capaciteit wordt op korte termijn met een extra paviljoen uitgebreid tot maximaal 700 personen.
Eerste bewoners arriveren in opvang Zoutkamp

Systeem van nummertjes

Zoutkamp fungeert hiermee als een soort 'wachtkamer' voor het aanmeldcentrum in Ter Apel. Daar werd het zo druk dat mensen buiten de poort in de open lucht en in tentjes moesten overnachten, soms met honderden tegelijk.
Nieuwe asielzoekers in Ter Apel krijgen binnenkort een nummer als ze naar een noodopvanglocatie worden overgebracht. Met dat nummer kunnen ze later terecht in Ter Apel. Zodra ze daar zijn aangemeld, keren ze niet meer terug naar Zoutkamp, maar worden ze naar een andere opvanglocatie gebracht.
Dit systeem lijkt simpel, maar kon volgens staatssecretaris Eric Van der Burg van Asiel niet eerder worden ingevoerd vanwege het risico op fraude. De nummertjes mogen niet makkelijk worden nagemaakt. Het systeem wordt volgende week ingevoerd, zegt hij.

Bakker

Gert-Jan Stuivenberg, locatiemanager Marnewaard van het COA: 'Vergelijk het met het trekken van een nummertje bij de bakker. De asielzoekers worden geregistreerd en krijgen een nummer in de rij. Als ze de beurt zijn worden ze door ons naar Ter Apel gebracht. Ze zullen hier gemiddeld drie dagen verblijven, maar het kan ook één dag duren. Er is afgesproken dat de maximale verblijfsduur één week is.'

Noodverordening

Vanaf vandaag 12.00 uur kunnen mensen niet meer buiten het aanmeldcentrum in Ter Apel blijven, omdat een noodverordening geldt. Het is verboden voor asielzoekers die nog niet zijn geregistreerd bij het aanmeldcentrum, om zich te begeven op het voorterrein en de naaste omgeving van het aanmeldcentrum. Mensen die weigeren te vertrekken, riskeren dan een boete of worden door de politie verwijderd.
Volgens Van der Burg hoeft niemand meer buiten te slapen bij het aanmeldcentrum. Iedereen die dat wil, kan opgevangen worden in Ter Apel of op een andere opvanglocatie, aldus de staatssecretaris.