Warming-up: SC Cambuur - FC Groningen

Vorig seizoen won FC Groningen in de laatste minuut
Vorig seizoen won FC Groningen in de laatste minuut © Orange Pictures
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op de uitwedstrijd tegen SC Cambuur
Cyril Ngonge werd deze week door trainer Frank Wormuth uit de eerste selectie gezet. De topscoorder traint tot nader order met het -21 team van de club mee. Volgens de Duitser moet de aanvaller, die afgelopen seizoen ook regelmatig in de clinch lag met Danny Buijs, zijn houding en gedrag verbeteren.
'Het is geen fout, maar een educatieve pedagogische maatregel vanwege misstappen die niet in de norm passen. Wij willen een ploeg op het veld zien, maar een ploeg begint niet op het veld. Hier is de ploeg belangrijker dan de speler en nu is de speler aan de beurt om te veranderen. We willen het beste voor iedereen. Je kunt met argumenten werken, maar ook met voelen en geloof. En geloof me', vertelt Wormuth, 'zijn gevoel is niet goed momenteel. Over acht jaar zegt hij wellicht: Ik heb in Groningen een 'klootzak' gehad die me duidelijk heeft laten zien welke richting ik op moet. Als dat zo is dan heb ik mijn werk gedaan. De deur is open, maar dan wel met de norm die we willen hebben. Cyril is ook echt een leuke goede jongen en het was dan ook moeilijk om dit te doen.'
Wormuth over Ngonge: 'Een vader moet zijn kinderen soms iets laten voelen'
Daardoor is Laros Duarte momenteel de enige speler in de selectie die dit seizoen een doelpunt voor FC Groningen maakte. Tegen Vitesse schoot de ploeg geen enkele bal tussen de palen en was het aanvalsspel ver beneden peil. Wormuth is ervan overtuigd dat het aanvallende spel beter wordt, op het moment dat de verdediging ook beter staat. Want waar Groningen tegen de Arnhemmers bitter weinig creëerde, kreeg het team wel enorm veel kansen tegen.

De vorm: FC Groningen

Na vijf wedstrijden heeft FC Groningen vijf punten verzameld. Er werd gelijkgespeeld tegen FC Volendam en NEC en gewonnen van Go Ahead Eagles. Daarmee staat de Trots van het Noorden op de twaalfde plaats in de eredivisie. En dat is te laag voor de ambities die de club ook dit jaar weer heeft uitgesproken, want de doelstelling is glashelder: play-offs. Op dit moment lijkt die ambitie ver weg. Het voetbal is niet om over een huis te schrijven, te veel spelers zijn uit vorm of hebben momenteel het niveau nog niet en er is veel onrust binnen de ploeg.
'Ik weet niet hoeveel deze storm kapotmaakt', zegt Wormuth. 'Ik kijk nu echt van wedstrijd naar wedstrijd en we moeten nu kleine dingen veranderen. De grote veranderingen hebben we inmiddels doorgevoerd, zoals de selectie kleiner maken en de hiërarchie in het elftal duidelijk stellen. Maar het is niet zo dat we nu ineens een team zijn. Zo gemakkelijk gaat dat niet. Als ik straks weet hoeveel kapot is gemaakt, dan kan ik weer opbouwen. Maar ik kan nog niet aan het eind van deze reis kijken, dus ik weet niet wat we over acht maanden kunnen bereiken.

De vorm: SC Cambuur

De ploeg van Henk de Jong heeft een puntje minder verzameld dan FC Groningen op dit moment. SC Cambuur won van de eerste vijf wedstrijden slechts één keer. In Sittard waren de Leeuwarders met 4-1 te sterk voor Fortuna en tegen FC Utrecht werd een punt gepakt. Cambuur heeft, net als FC Groningen, moeite om tot scoren te komen. Alleen tegen Fortuna werd vier keer, van grote afstand, raak geschoten. In alle andere wedstrijden lukte het niet om het doel te vinden.
Vanmiddag zitten er drie oud-spelers van FC Groningen bij de selectie van De Jong. Daniël van Kaam maakte op de laatste dag van de transferwindow de overstap naar Leeuwarden, waar Michael Breij al een aantal jaren onder contract staat. Remco Balk wordt dit seizoen door FC Utrecht verhuurd aan Cambuur. Voor de supporters in Leeuwarden, had Wormuth nog een tip.

Waar moeten we op letten?

Ricardo Pepi zit vanmiddag voor het eerst bij de selectie van FC Groningen. De 19-jarige Amerikaan wordt voor de rest van het seizoen gehuurd van het Duitse FC Augsburg. Afgelopen week had FC Groningen de werkvergunning nog niet binnen, waardoor Pepi niet kon meedoen tegen Vitesse, maar ook nog niet mocht meetrainen met zijn nieuwe teamgenoten. Pepi heeft lange tijd geen hele wedstrijd gespeeld en zal vanmiddag ook zo'n zestig minuten kunnen spelen, verwacht hij zelf. Het is trouwens nog niet duidelijk of de aanvaller direct in de basis start.
Ricardo Pepi kan debuteren voor FC Groningen: 'Eindelijk!'

Historie

FC Groningen en SC Cambuur speelden slechts zes keer eerder tegen elkaar in Leeuwarden voor een eredivisiewedstrijd. De balans is nu nog helemaal in evenwicht, want FC Groningen won twee keer, verloor twee keer en speelde twee keer gelijk. Vorig seizoen won FC Groningen in de laatste minuut dankzij een magistrale omhaal van Jørgen Strand Larsen.

FC Groningen Live

De wedstrijd is zondagmiddag live te volgen via Radio Noord en de website en app van RTV Noord. SC Cambuur - FC Groningen begint om 14.30 uur. De uitzending van FC Groningen Live start om 14.00 uur.
Oetse Eilander presenteert, Stefan Bleeker doet verslag vanuit het stadion en Wim Masker doet de analyse vanuit de studio. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de site en in de app.

Blessures/schorsingen

-

Vermoedelijke opstelling van FC Groningen

Vermoedelijke opstelling FC Groningen tegen Cambuur
Vermoedelijke opstelling FC Groningen tegen Cambuur © RTV Noord