Ministerie sloeg hulp INLIA af bij aanpak opvangcrisis Ter Apel

Asielzoekers slapen buiten voor de hekken van het aanmeldcentrum in Ter Apel
Asielzoekers slapen buiten voor de hekken van het aanmeldcentrum in Ter Apel © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Het ministerie van Justitie en Veiligheid sloeg hulp bij het opvangen van kinderen en kwetsbare asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel af. Stichting INLIA in Groningen bood sinds juni meerdere keren aan om deze groep op te vangen. Omdat die hulp geweigerd werd, sliepen kinderen en kwetsbare asielzoekers alsnog buiten.
Dat blijkt uit onderzoek van het programma Pointer (KRO-NCRV).

Excuses van het ministerie

INLIA is een kerkelijke netwerkorganisatie die vluchtelingen in nood helpt. 'We hebben bij herhaling aangeboden om kwetsbare asielzoekers op te vangen. We hadden bedden gereserveerd in kerken rond Ter Apel, maar daar is geen gebruik van gemaakt. Het ministerie heeft daar later excuses voor aangeboden, want er lagen zwangere vrouwen en kinderen buiten. Dat had nooit mogen gebeuren', stelt INLIA-directeur John van Tilborg.
Het ministerie erkent dat het de hulp heeft afgeslagen en laat weten dat daarvoor excuses zijn aangeboden. Een woordvoerder zegt dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) intussen goed samenwerkt met Stichting INLIA en dat 'het aanbod van INLIA van grote waarde is'.

Reden is onbekend

Waarom het ministerie de hulp afsloeg, blijft onduidelijk.
Eind augustus deed burgemeester van Groningen en voorzitter van de veiligheidsregio Koen Schuiling alsnog een beroep op INLIA voor de noodopvang van asielzoekers. De stichting vangt nu zo’n 400 asielzoekers op in verschillende Groningse kerken.