FC Groningen sleept overwinning binnen tegen Cambuur

Drie uitblinkers: Balker, Uldrikis en Te Wierik
Drie uitblinkers: Balker, Uldrikis en Te Wierik © Orange Pictures
Na het verlies tegen Vitesse in de eigen Euroborg was FC Groningen erop gebrand om tegen Cambuur een resultaat neer te zetten. Dat lukte. In het Cambuurstadion werd de thuisclub moeizaam met 1-0 verslagen.
Trainer Frank Wormuth zag zich genoodzaakt om zijn topscorer uit de selectie te zetten. Dat noodde hem tot het maken van een aantal keuzes in de opstelling. Luciano Valente maakte vandaag zijn debuut in de basis. Florian Krüger kreeg de voorkeur boven Ricardo Pepi. De 19-jarige spits zat voor het eerst bij de selectie en viel in de tweede helft in.

Op de paal

Na een onwennige eerste vijf minuten kwam FC Groningen beter in het spel. Vanuit de achterhoede werd de nieuwe spits Krüger aangespeeld. Hij speelde zich goed vrij en legde de bal panklaar voor Paulos Abraham. De linker vleugelspits plaatste de bal echter op de paal. Het aluminium voorkwam een vroege voorsprong van de Trots van het Noorden.
De ploeg van Wormuth ondervond in de eerste twintig minuten weinig tegenstand van de thuisclub. Het gevaar aan Groninger zijde kwam vooral door de lange pass vanuit de achterhoede. De aanvallende intenties van Isak Määttä strandden regelmatig. De Noor kreeg de bal maar moeilijk op de juiste plek.

Verrips bleef liggen

Na een half uur werd Cambuur beter. Roberts Uldrikis gaf een goede pass op oud-Groninger Remco Balk. Keeper Michael Verrips was er net wat eerder bij. Balk liep door op de Groninger doelman, waardoor Verrips geblesseerd bleef liggen. Tot opluchting van de Groninger fans kon de keeper verder. Balk was eerder betrokken bij een akkefietje met Tomas Suslov, trainer Henk de Jong nam daarom geen risico en wisselde de speler uit Zuidhorn.
Het duel ging in de laatste tien minuten op en neer. Exemplarisch was de uitbraak van Krüger die de bal vervolgens verspeelde. Direct volgde er een diepe pass van Cambuur, maar door goed verdedigend werk van Mike te Wierik werden de Leeuwarders niet gevaarlijk.

Pepi in de ploeg

Na rust wisselde Wormuth twee spelers. Liam van Gelderen kwam erin voor Neraysho Kasanwirjo en Pepi kwam in de ploeg voor Krüger. De 19-jarige huurling van FC Augsburg kreeg direct een kleine kans, echter hij kreeg de bal niet goed op het hoofd. Aan de andere kant werd Cambuur direct weer gevaarlijk, ook door een invaller: Calvin Mac-Intosch kon de bal vrij inkoppen, maar mikte over.

Doelpunt afgekeurd

De ploeg van De Jong nam meer het initiatief in de tweede helft. Groningen kwam onder druk te staan. Eerst was Uldrikis twee keer dichtbij de openingstreffer, later werd een treffer van Cambuur afgekeurd na buitenspel van Felix Mambimbi. Wormuth greep met nog een uur te spelen in. Debutant Valente werd gewisseld voor Marin Sverko. Een verdedigende wissel van de Duitse oefenmeester.

Goal Suslov

De Groningers herpakten zich wat. Määttä leverde een goede pass af op Abraham, maar de Zweedse aanvaller miste andermaal het doel. Vijf minuten later liep Pepi goed door en kwam zodoende in balbezit. Hij leverde de bal uitstekend af bij Suslov. De Slowaak trok naar binnen en schoot van buiten het zestienmetergebied raak: 0-1.
De beide centrale verdedigers van FC Groningen legden een puike partij op de mat. In het laatste kwartier moesten Te Wierik en Radinio Balker regelmatig ingrijpen om een gelijkmaker te voorkomen. Balker leek vlak voor tijd nog zijn eerste eredivisiegoal te maken, maar het doelpunt werd afgekeurd wegens hands.
Het bleef in de laatste minuten billen knijpen voor de ploeg van Wormuth. Echter het lukte de thuisploeg wederom niet om in eigen huis te scoren. Daardoor boekte FC Groningen haar eerste uitoverwinning van het seizoen.
Programma en stand
Door de winst tegen Cambuur komt FC Groningen op acht punten uit zes wedstrijden. Daarmee staat het op een voorlopig negende plek. Volgende week zondag speelt de FC uit tegen Sparta. Op Het Kasteel wordt er om 16.30 uur afgetrapt.