COA: vandaag nog eens tweehonderd mensen naar kazerne Zoutkamp

De eerste bus met asielzoekers arriveerde gisteren bij de kazerne in de Marnewaard
De eerste bus met asielzoekers arriveerde gisteren bij de kazerne in de Marnewaard © Steven Radersma/RTV Noord
Zondag worden naar verwachting nog eens zo'n tweehonderd mensen met bussen vanuit Ter Apel naar de nieuwe 'wachtkamer' voor asielzoekers bij Zoutkamp gebracht, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
Daarmee zou het aantal mensen op het terrein van de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in de Marnewaard uitkomen op ongeveer 450.

Uiteindelijk 700 plekken

De eerste bus is zondag inmiddels vertrokken vanuit Ter Apel.
Zaterdag zijn al circa 250 mensen per bus naar de overlooplocatie bij Zoutkamp vervoerd. Het is de bedoeling dat het aantal plekken op het complex de komende tijd wordt uitgebreid naar maximaal 700.

Asielzoekers ontvangen nummer

In Zoutkamp kunnen de asielzoekers een paar dagen blijven totdat het aanmeldcentrum in Ter Apel plek heeft om hun asielaanvraag te registreren.
Asielzoekers die zich voor het eerst melden in Ter Apel, krijgen een nummer waarmee ze kunnen worden opgeroepen. Vervolgens gaan ze naar Zoutkamp.
Het duurt maximaal zeven dagen voordat de asielzoekers per bus vanuit Zoutkamp weer terug worden gebracht naar Ter Apel voor registratie van hun asielaanvraag. Vervolgens gaan ze naar opvanglocaties in andere delen van het land.

Buitenslapers voorkomen

De aanpak moet voorkomen dat mensen weer buiten voor de poorten van het aanmeldcentrum gaan slapen, zoals de afgelopen maanden geregeld gebeurde.
Sinds zaterdag 12.00 uur geldt bovendien een noodverordening rond het aanmeldcentrum. Daardoor is het voor asielzoekers in principe verboden zich rond het centrum te begeven.
Het verbod geldt niet voor asielzoekers die voor het eerst aankomen in Ter Apel voor een asielaanvraag, voor asielzoekers die al wel staan geregistreerd en voor mensen die een afspraak hebben bij het aanmeldcentrum om zich te laten registreren.

Nog niet ingegrepen

Voor zover bekend bij een woordvoerder van het COA waren er afgelopen nacht geen buitenslapers en was het terrein leeg.
Ook de politie zegt dat ze nog niet heeft hoeven ingrijpen sinds de noodverordening is ingegaan. Een politiewoordvoerster wil zondag tegenover het ANP niet ingaan op de vraag wat er gebeurt als asielzoekers weigeren te vertrekken.
Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Groningen zegt dat asielzoekers die er niet horen te zijn, maar er toch worden aangetroffen, wordt opgedragen weg te gaan. Volgens hem is de maatregel bedoeld om mensen te overreden dat ze er niet hoeven te blijven. 'Buitenslapers willen we niet meer, en het hoeft ook niet meer', geeft hij aan.