Vliegerfestival, maar geen wind

Meerstad was er zondag klaar voor: zon, foodtrucks en enthousiaste kinderen. Het vliegerfestival miste alleen één cruciaal element: wind.
Bij het binnenrijden van Meerstad is het al te zien, of beter gezegd: niet te zien. Er hangt namelijk geen enkele vlieger in de lucht. Toch valt het uiteindelijk allemaal reuze mee als het team van Expeditie Grunnen eenmaal de heuveltjes voor het park over is gelopen.
Daarachter ontvouwt zich een kleurrijk tafereel met muziek, lachende en spelende kinderen en jawel, vliegers. Het enige verschil: ze liggen op de grond in plaats van zwevend in de lucht. Dat maakt voor de kleintjes niks uit, want die vinden een vis- of kattenvlieger op de grond net zo mooi om mee te spelen.

Hard rennen

Ondanks dat de grote vliegers - die moesten zorgen voor spektakel - niet de lucht in gaan, proberen genoeg mensen, groot en klein, hun eigen vliegertje wind te laten vangen. En als je maar hard genoeg rent, lukt dat prima.
Dat er tijdens een vliegerfestival geen wind is, is natuurlijk risico van het vak. Maar Gerard Stroeve, van één van de vliegerbedrijven die erbij is , kan het nog sterker vertellen. 'Het kan nog gekker, laatst waren we in Scheveningen en toen was er zelfs aan de kust geen wind. Dat is eigenlijk onmogelijk, maar ja wat doe je eraan.'

Toch nog de lucht in

En zo staat iedereen er gelukkig in vandaag in Meerstad. Wel is de hoop op wind er nog steeds, want dan gaat de kofferbak van Stroeve los en gaat alles wat daarin ligt de lucht in.
Collega-vliegeraar Gerrie Enninga geeft de moed nog niet op. 'Als de zon begint te steken, zakt de wind weg, daar kan je vergif op innemen', preekt hij. 'Maar', komt er direct achteraan, 'dat duurt een halfuurtje en dan kan de wind ook dubbel zo sterk terugkomen.' En warempel, een kwartier later neemt de wint zachtjes toe waardoor de eerste vliegers de lucht in kunnen.
De grote vis en kat hebben nog wel iets meer nodig, maar dit levert al een heel mooi gezicht op.
Expeditie Grunnen bekijk je hieronder of via uitzending gemist.
Stuur ons een berichtje via de Facebookpagina van Expeditie Grunnen en wie weet staan we bij jou voor de deur!