Artsen zonder Grenzen vertrokken uit Ter Apel (update)

Medewerkers van Artsen zonder Grenzen overleggen bij het aanmeldcentrum
Medewerkers van Artsen zonder Grenzen overleggen bij het aanmeldcentrum © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Artsen zonder Grenzen (AzG) is zondagmiddag vertrokken bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.
Het veld bij het centrum waar de afgelopen weken geregeld honderden asielzoekers buiten sliepen en overdag moesten wachten, was zondag voor het eerst leeg, zegt noodhulpcoördinator Monique Nagelkerke tegen NU.nl.

Hygiëne niet op orde

Deze zomer kwam Artsen zonder Grenzen voor de allereerste keer in actie in Nederland. De organisatie noemde de situatie bij het aanmeldcentrum in Ter Apel toen 'mensonwaardig'.
Niet alleen omdat er soms honderden mensen buiten sliepen, maar ook omdat ze er in eerste instantie niet warm konden douchen en er veel te weinig wc's waren. Hierdoor was de hygiëne voor wachtende mensen niet op orde.
De organisatie heeft sinds 25 augustus 449 medische en 203 psychologische consulten gegeven. Artsen zonder Grenzen roept de Nederlandse overheid met klem op om de situatie niet opnieuw te laten escaleren. De medische noodhulporganisatie houdt hierover vinger aan de pols.

Extra opvang

De afgelopen weken zijn eerst veel nieuwe nachtopvanglocaties geopend, waardoor al steeds minder asielzoekers buiten hoefden te slapen in Ter Apel. Wel werden ze 's ochtends weer naar Ter Apel gebracht, om daar bij de ingang de hele dag te moeten wachten tot ze zich konden aanmelden.
Sinds zaterdag is er een tijdelijke locatie in Zoutkamp geopend als 'wachtkamer' voor Ter Apel. Daar kunnen asielzoekers ook overdag wachten als ze zich hebben aangemeld in Ter Apel, maar nog niet aan de beurt zijn voor hun daadwerkelijke registratieafspraak.