Groningers genieten op eerste WK in groeiende sport roundnet

Sophie en Eline in actie op het WK Roundnet
Sophie en Eline in actie op het WK Roundnet © Discover the Games/Walter Tempelman
In het Belgische Park Molenheide vliegen tientallen kleine zwart-gele balletjes door de lucht. Ze zijn afkomstig van trampoline-achtige netten met een diameter van 90 centimeter. De netten hangen twintig centimeter boven de grond en de balletjes zijn in het net geslagen door spelers van de sport roundnet.
Te midden van bijna 200 spelers zijn in het oranje (of blauw) van het Nederlands team drie Groningers te ontdekken. Sophie Bouma, Eline Meijer en Frank Buigel staan op het allereerste wereldkampioenschap roundnet. Dat ze het tot een wereldkampioenschap zouden schoppen, hadden ze een paar jaar geleden niet verwacht. Roundnet was nog een spelletje. 'Zo’n vier jaar geleden zijn we begonnen', zegt Buigel.
’Na een jaar spelen, kwamen we erachter dat er een NK was. Daardoor werden we steeds fanatieker en nu staan we hier. Ik had niet gedacht dat het hiertoe zou leiden, nee. Hartstikke gaaf om hier met spelers uit meer dan dertig landen te zijn. Mensen uit Taiwan, Australië en Amerika zijn helemaal hierheen gekomen om mee te doen.’
Frank Buigel in actie op het WK Roundnet
Frank Buigel in actie op het WK Roundnet © Discover the Games/Walter Tempelman

De Graancirkel

De sport is in ontwikkeling. Wat een aantal jaar geleden in de Verenigde Staten begon als een spelletje - toen nog spikeball, dat nu als sponsor en producent van het materiaal fungeert - dat in het park of op het strand werd gespeeld, is uitgegroeid tot een sport met olympische ambities. Nederland gaat mee in die transitie.
Drie weken geleden werd de Nederlandse bond opgericht. Er zijn naar schatting zo’n vijfhonderd spelers, maar er zijn nog maar drie verenigingen. In Enschede, in Amsterdam én in Groningen. ‘Vrienden van ons ontdekten het’, weet Meijer nog. ‘Er kwam een cursus van de ACLO (Academische Centrale voor Lichamelijke Opvoeding, vanuit de RUG) en sindsdien zijn we blijven spelen.’
Het heeft geleid tot de oprichting van roundnetvereniging GSRV De Graancirkel. Bouma: ‘Het is allemaal wat officiëler geworden, het NK wordt steeds groter, dus slechts een spelletje is het ondertussen niet meer.’

Bemodderde knieën

Roundnet speel je in een tweetal en is te vergelijken met beachvolleybal. ‘Maar dan met een net in het midden’, zegt Bouma. ‘Het doel is om door maximaal drie keer over te spelen de bal in het netje te krijgen. Als dat bij de tegenstander niet lukt, heb jij het punt.’
Met bemodderde knieën en natte haren van zweet en regen jagen de beoefenaars de bal achterna. De sport kan spectaculair zijn als er lange rally’s ontstaan. Een duik over het netje om de bal te halen en terug te slaan of een block van de bal met het lichaam levert veel reacties van het publiek op. Met name supporters uit Frankrijk en Duitsland laten zich op het WK in Houthalen-Helchteren met vlaggen en luidruchtige kreten zien en horen. Supporters verschuiven mee van veld naar veld en moedigen iedereen aan.
Eline en Sophie op het WK Roundnet
Eline en Sophie op het WK Roundnet © Discover the Games/Walter Tempelman
Het is onderdeel van de community, die belangrijk is in roundnet. Sportiviteit is belangrijker dan rivaliteit. ‘Iedereen gunt elkaar van alles’, zegt Buigel. ‘Je ziet wel dat het echt competitiever en fanatieker wordt, maar nog altijd is de sfeer leuk.’
Een voorbeeld van de relaxte community-sfeer is de Israëlische ploeg. Als organisator Fre Eskens de complimenten krijgt voor het toernooi, vragen de Israëliërs of ze nog kunnen spelen, ondanks hun uitschakeling. ‘Natuurlijk kan dat’, antwoordt Eskens. ‘Zoek maar een plek en een tegenstander en speel gerust verder.’ Niet veel later heeft Israël in Nederland een nieuwe opponent buiten mededinging gevonden.

Shark Tank

In vergelijking met andere landen staat roundnet in Nederland nog in de kinderschoenen. De Nederlandse ploegen spelen geen rol van betekenis als het om de prijzen gaat, de Amerikanen des te meer. In de Verenigde Staten kreeg de sport zeven jaar geleden meer bekendheid. Chris Ruder wilde van het spel spikeball een sport maken en ontvouwde zijn plannen bij het televisieprogramma Shark Tank, door met een pitch aandacht en investeerders te zoeken voor zijn plan.
Het lukte. De Amerikaan Buddy Hammon was erbij. ‘Ik was een van de spelers die een demonstratie deed voor de sharks. Ik kom uit California en speelde het op het strand. Supercool om aan de bekendheid bij te kunnen dragen en om hier nu een eerste WK mee te maken en te winnen!’, zegt een geëmotioneerde Hammon, die met zijn maat Clark Marshall de wereldtitel pakte.

'Nog steeds ongelooflijk'

Als de sport de ontwikkeling kan doorzetten, zal de weg naar professionalisering zich inzetten en wordt roundnet wellicht minder vrijblijvend en waarschijnlijk strakker worden georganiseerd. De drie Groningers hebben in België zichtbaar lol in de sport en genieten van hun deelname aan het allereerste WK.
‘Geweldig. Eigenlijk nog steeds ongelooflijk dat we hier eventjes staan, maar ontzettend leuk’, zegt Meijer, die met een Nederlandse vlag om haar schouders de modder van haar handen en benen klopt.
Vorige week kreeg RTV Noord uitleg over de nieuwe sport roundnet:
Groningers naar eerste WK roundnet: ‘Ongelofelijk eigenlijk’