FC Groningen komt slechte eerste helft niet te boven

NIJMEGEN - FC Groningen heeft zaterdagavond voor de tweede keer op rij een uitwedstrijd verloren. In Nijmegen was NEC met 3-2 te sterk.
Eerste helft

FC Groningen begon ontzettend slecht aan de wedstrijd. In de vierde minuut kwam NEC al op voorsprong. Maikel Kieftenbeld verloor op het middenveld een duel van Lorenzo Davids, waarna Björn Vleminckx de verdediging van Groningen te snel af was. Hij schoof vervolgens de bal ook nog eens langs doelman Luciano.
De verdediging van Groningen was acht minuten later nog steeds niet bij de les. Het centrale verdedigingsduo Andreas Granqvist en Jonas Ivens stond te schutteren. NEC maakte daar dankbaar gebruik van. John Goossens vond opnieuw de trefzekere Vleminckx. Aanvallend kon Groningen ook geen potten breken. In de eerste helft creëerde het geen enkele kans.

Tweede helft

In de tweede helft beet Groningen wat meer van zich af, maar dat leverde in eerste instantie geen kansen op. De thuisploeg daarentegen was in de 55e minuut dichtbij de 3-0. Ivens bracht Luciano met een tekorte terugspeelbal in de problemen die op zijn beurt de bal in de voeten schoof van Vleminckx. Vanaf 30 meter raakte hij de paal. De invalbeurt van Gonzalo Garcia leverde direct gevaar op. Hij kwam na bijna een uur spelen in het veld voor de teleurstellende Danny Holla. De Uruguyaan soleerde naar de achterlijn, waarna zijn voorzet door NEC-verdediger Ramon Zomer bijna in eigen doel werd gewerkt, hij tikte de bal tegen de lat.
Groningen kreeg steeds meer vat op de wedstrijd. Enevoldsen was met twee schoten dichtbij de aansluitingstreffer. Aan de andere kant besliste Vleminckx bijna de wedstrijd. Na 69 minuten kopte hij de bal op de lat. Het derde afstandsschot van Enevoldsen was wel raak. Vanaf 16 meter schoot de Deen de bal in de kruising. Groningen leek terug in de wedstrijd, maar Vleminckx mocht na een hoekschop van NEC vrijstaand de 3-1 binnenschieten. Daarmee besliste de Belg de wedstrijd in het voordeel van NEC. Bijzonder was nog de invalbeurt acht minuten voor tijd van Petter Andersson. De Zweed maakte zijn rentree na twee zware kruisbandblessures. Zijn invalbeurt bekroonde hij met een doelpunt. Maar verder dan dat kwam Groningen niet.
FC Groningen staat voorlopig op de vijfde plaats met 18 punten uit 10 wedstrijden.

Opstellingen

NEC: Cillessen, Will (90'+3 Chatelle), Otten (64' Amieux), Zomer, Nuytinck, Zimling, Sibum, Davids, Schöne, Vleminckx (87' Ten Voorde), Goossens
FC Groningen:Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Holla (57' Garcia), Sparv; Enevoldsen, Pedersen (83' Andersson), Tadic (88' Koen van de Laak); Matavz

Feiten

Scheidsrechter: Makkelie
Doelpunten: 4' 1-0 Vleminckx, 12' 2-0 Vleminckx, 70' 2-1 Enevoldsen, 77' 3-1 Vleminckx, 90' 3-2 Andersson
Gele kaarten: 8' Schöne, 73' Will, 80' Stenman
Toeschouwers: 12.250