Duizenden opvangplekken voor asielzoekers nodig, behalve in Groningen en Drenthe

Asielzoekers komen aan bij het landelijke aanmeldcentrum in Ter Apel
Asielzoekers komen aan bij het landelijke aanmeldcentrum in Ter Apel © ANP
In het hele land moeten de komende maanden tientallen nieuwe asielzoekerscentra geopend worden, behalve in de provincie Groningen en Drenthe.
Dat blijkt uit documenten van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Voor het einde van dit jaar zoekt opvangorganisatie COA nog 18.500 opvangplekken die in januari klaar moeten zijn.

Crisislocaties stoppen in januari

Het gaat om reguliere opvangplekken in asielzoekerscentra en niet om (crisis)noodopvangplekken, die nu worden ingezet. Volgens het ministerie zijn (crisis)noodopvanglocaties niet geschikt voor de winterperiode. Ze zijn vaak slecht geïsoleerd en hebben weinig voorzieningen zoals toiletten en douches.
Het Rijk, provincies en gemeenten hebben daarom afgesproken om duizenden 'normale' opvangplekken te gaan zoeken en in januari volledig te stoppen met crisislocaties.

Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland wacht het meeste werk: die moet dit jaar nog 7.286 opvangplekken regelen. De provincies Noord-Holland, Noord-Brabant, Utrecht en Gelderland moeten samen ruim negenduizend opvangplekken realiseren.
De provincies Groningen en Drenthe hoeven volgens landelijke afspraken dus niks te doen, omdat zij al relatief veel asielzoekers opvangen. Groningen levert op dit moment vierhonderd plaatsen meer dan afgesproken. De provincie Drenthe levert enkele plekken boven het gevraagde aantal.

Dwingen

De benodigde opvangplekken per provincie zijn op dit moment nog een richtlijn. De overheden hebben met elkaar afgesproken dat ze die richtlijn aanhouden, maar het Rijk kan provincies niet dwingen om asielzoekerscentra te openen, behalve als een pand al is gekocht door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).
Als het aan staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) ligt, heeft het Rijk over een aantal maanden extra mogelijkheden om provincies en gemeentes te dwingen asielzoekers op te vangen. De staatssecretaris hoopt die mogelijkheden vanaf 1 januari te hebben, maar daarvoor moet eerst de wet aangepast worden.

Ter Apel ontlasten

Afgelopen weekend benadrukte de staatssecretaris dat de gemeente Westerwolde relatief veel doet voor het Nederlandse asielsysteem. Hij deed een beroep op andere gemeentes in het land om asielzoekers op te vangen en daarmee Ter Apel te ontlasten.
'Als je het dan toch hebt over mensen, dan moet je het niet alleen over asielzoekers hebben, maar ook over de bevolking van Ter Apel en Westerwolde. Zij hebben tot nu toe alles opgevangen terwijl asielzoekers eigenlijk opgevangen zouden moeten worden door ons allemaal', aldus Van der Burg in het programma Buitenhof.