Stakers bij Aldel houden hardnekkig vol

Stakers bij Aldel maandag
Stakers bij Aldel maandag © Masja Zwart
De staking bij Aluminiumfabrikant Aldel houdt aan en gaat dinsdag de vijfde dag in. Personeel heeft het werk neergelegd omdat de directie af wil van het sociaal plan dat eerder is afgesproken.
Bij Aldel hing maandag opnieuw de vlag halfstok en werd de poort geblokkeerd door een lading massieve aluminium palen.

'Het is spannend'

De Aldel-werknemers zijn boos op de eigenaar en de leiding van het bedrijf, die hen hebben gevraagd mee te werken aan het uitzetten van de fabriek en het afvoeren van aluminium van het terrein. Tegelijk wilde de leiding geen garantie geven dat het bestaande sociaal plan overeind zou blijven, terwijl de meeste van de tweehonderd werknemers een zeker ontslag wacht.
We houden vol tot er een deal ligt
Masja Zwart - FNV
‘We houden vol tot er een deal ligt’, zegt Masja Zwart van Vakbond FNV. ‘We zijn in gesprek, maar het is spannend.’ Dinsdagmiddag houdt de vakbond FNV een ledenraadpleging.

Waakvlamstand

Eind vorig jaar zette Aldel vanwege de torenhoge energieprijzen de electrolyse stop. Begin september werd ook de gieterij stilgelegd, omdat iedere dag doorwerken gepaard ging met grote verliezen door de kosten aan gas en elektriciteit. Damco Aluminium Delfzijl ligt nu volledig stil.
Het bedrijf gaat in de waakvlamstand en de hoop is dat bij daling van de energieprijzen Aldel weer opgestart kan worden.