Lopend Vuur: Liever een rotonde dan een kruising

Rotonde in Lewenborg
Rotonde in Lewenborg © Google Street View
Op veel plekken in onze provincie liggen ze: rotondes. Die rotondes werden tientallen jaren geleden ingevoerd om de verkeersveiligheid en de doorstroming in de bebouwde kom te verhogen. Ze vervingen de kruising en in veel gevallen ook de daarbij behorende stoplichten.
Die rotondes blijken echter vaak niet zo veilig te zijn als gedacht, met name voor fietsers. Voornaamste reden is dat op rotondes de voorrangssituatie vaak niet duidelijk is geregeld, meldt nu.nl. Uit cijfers van Verkeerskundig Adviesbureau DTV uit 2019 blijkt dat op elke rotonde binnen de bebouwde kom om de vier à vijf jaar een ongeval met een fietser voorkomt. Dan gaat het om ernstige ongevallen; de ongelukken waar geen hulpdiensten aan te pas komen zijn niet meegeteld.

Verschillende regels

Het probleem is dat er geen uniformiteit is in het ontwerp en de voorrangsregels van rotondes. Gemeenten mogen die naar eigen inzicht inrichten. Dat kan er voor zorgen dat op de ene rotonde de fietser voorrang heeft en op de andere de automobilist.
Onze stelling van vandaag:

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de Facebookpagina van Radio Noord.

Dubbele achternaam

'Een dubbele achternaam voor kinderen is een goed idee.' Dat was onze stelling van gisteren. Van de 6.438 stemmers is 22 procent het hier mee eens.