Lees terug • gasenquête • Leegte emotioneel over treinbel-incident

Rene Leegte
Rene Leegte © Mario Miskovic/RTV Noord
In de vierde week van de parlementaire enquête gaswinning richten de verhoren zich op de nasleep van de aardbeving bij Huizinge. Het gaat met name om de bovengrondse gevolgen van de gaswinning.
De verhoren waren deze keer in de middag, omdat de leden van de enquêtecommissie in de ochtend hun reguliere fractievergaderingen hadden.

Leegte, Van Tongeren en Vos

Media ontlopen en de Groningers ‘pappen’. Het waren saillante flarden van een gesprek dat VVD-Kamerlid René Leegte voerde na een werkbezoek in Groningen. Een actievoerder zat toevallig bij hem in de buurt en deed verslag van het gesprek op social media.
Eerder op de dag werd Liesbeth van Tongeren gehoord. Zij was jarenlang Kamerlid voor GroenLinks en woordvoerder op het gasdossier. Ze was een van de eersten die de Groningse problemen een ‘ramp in slow-motion’ noemde. Van Tongeren voerde fel oppositie, maar werd in 2018 op een onverkiesbare plaats gezet. In Groningen werd voor haar gestreden, waarna ze alsnog in de Kamer bleef. Toen ze uiteindelijk vertrok, werd ze opgevolgd door de huidige voorzitter van de enquêtecommissie Tom van der Lee als woordvoerder over de gaswinning in Groningen. Van Tongeren is nu wethouder in Den Haag.
Na van Tongeren was het de beurt aan Jan Vos. Kamerlid voor de PvdA toen de partij onderdeel was van het kabinet Rutte II (2012-2017). Dat kabinet was dus onder meer verantwoordelijk voor de verhoging van de gaswinning na ‘Huizinge’ en het opzetten van de hersteloperatie. Vos mocht dinsdag uitleggen waarom hij als Kamerlid zich niet meer heeft verzet tegen die hoge gaswinning.

Liveblog

Lees hier ons liveblog terug. Het kan even duren voor het blog laadt: