Oplopende energierekening een ‘bijkomend drama’ voor Groningse musea

Het huidige museum aan de Brugstraat
Het huidige museum aan de Brugstraat © Noordelijk Scheepvaartmuseum
Groningse musea hebben na de lockdowns hun tentoonstellingsprogramma vol goede moed hervat. Nu staan ze voor een nieuw probleem: de oplopende energierekening. Musea die geen grote buffer hebben om de hogere kosten op te vangen, worden genoodzaakt maatregelen te treffen.
De Museumvereniging maakt deze week bekend dat een groot deel van Nederlandse musea het jaar 2021 met rode cijfers eindigt. Groningse musea proberen de verliezen van de coronacrisis bij te werken door bezoekers te lokken met nieuwe tentoonstellingen, maar moeten zich nu ook zorgen maken om de oplopende energierekeningen. Nicolette Bartelink, directeur van Museum aan de A, noemt het een ‘bijkomend drama’.

Uitstel programma

Museum aan de A, voorheen het Noordelijk Scheepvaartmuseum, liep veel inkomsten mis door de lockdowns. Het museum heeft daarnaast geen grote buffer om zelf nieuwe tentoonstellingen te financieren, die cruciaal zijn in het aantrekken van bezoekers. De voorstellingen die al voorbereid waren, heeft het museum uitgesteld tot het weer open kon.
Het Groninger Museum hoopt in 2023 de verliezen van de vorige jaren in te halen. Het museum organiseert volgend jaar twee grote tentoonstellingen in plaats van één. ‘Dat is uitzonderlijk, maar zorgt potentieel voor veel bezoekers’, aldus directeur Andreas Blühm. De Gianni Versace Retrospective tentoonstelling zal vanaf december te zien zijn. In de zomer van 2023 keert Unzipped, de tentoonstelling over de Rolling Stones, terug. Deze expositie was vanwege de lockdowns in 2020 en 2021 nauwelijks open.
Ook het Veenkoloniaal Museum schuift de tentoonstellingsagenda twee jaar op. De tentoonstellingen ‘Van korset tot paillet’ en 'Met het zout van de zee' waren voor 2020 gepland, maar zijn nu voor het eerst te zien in het museum.
Het Rolling Stones-logo dat sinds het begin van Unzipped op de H.N. Werkmanbrug in Stad te zien is
Het Rolling Stones-logo dat sinds het begin van Unzipped op de H.N. Werkmanbrug in Stad te zien is © ANP

Energie

Terwijl musea de achterstanden proberen in te halen met nieuwe tentoonstellingen, komt het volgende probleem om de hoek kijken. Het Groninger Museum heeft het budget voor de energierekening al aanzienlijk verhoogd, maar de hoge energieprijs kan betekenen dat er keuzes gemaakt moeten worden.
Dat geldt zeker voor kleinere musea, waar er geen speling in het budget is. Het Veenkoloniaal Museum moet daarom mogelijk hardere maatregelen treffen, bijvoorbeeld een verhoging van de entreeprijzen en één of zelfs twee dagen sluiten. Het museum heeft dit jaar nog een vast contract bij de energieleverancier, maar houdt alvast rekening met een stijging van 30 procent. 'Als deze gasprijzen blijven, dan is het geen doen meer het museum open te houden', vertelt directeur Hendrik Andries Hachmer.
Voor Museum aan de A speelt energiebesparing ook een grote rol, omdat het museum in 14de-eeuwse gebouwen zit. ‘Het grootste probleem is de isolatie van de daken’, vertelt directeur Nicolette Bartelink. Met de verbouwing die in de planning staat, hoopt het museum energie te besparen. Hoe is nog de vraag, omdat de gebouwen rijksmonumenten zijn.