Studenten en docenten van de RUG krijgen te maken met 'comforttijden'

Academiegebouw van de RUG
Academiegebouw van de RUG © Wutsje / Wikimedia Commons CC
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaat in de avonduren en in het weekend de verwarming terugdraaien, zo blijkt uit een interne mail die is verstuurd op maandagavond. Op deze tijden, wanneer er volgens de RUG 'weinig mensen aanwezig zijn', gaat de thermostaat in universiteitsgebouwen naar een nachtstand van 15 graden.
De RUG doet dit om te sparen op de energiekosten. Met het instellen van de zogeheten 'comforttijden' wordt er per week voor alle RUG-gebouwen 5.600 uren minder verwarmd.
Naast deze maatregel heeft de RUG ook besloten dat er overdag gestookt wordt tot maximaal 19 graden en dat de airco pas aangaat als de temperatuur buiten boven de 26 graden uitkomt. De RUG volgt hiermee de lijn die landelijk is ingezet voor overheidsgebouwen. De verschillende maatregelen leveren volgens de universiteit een winst op van twintig procent minder energiekosten.

Avondcolleges en universiteitsbibliotheek

Studenten en docenten hoeven niet in de kou te zitten tijdens avondcolleges: 'In principe wordt de temperatuur in de collegezalen bij gebruik in de avonduren op 19 graden gezet,' laat Dick Jager van de RUG weten. De stookregeling gaat ook gelden voor de universiteitsbibliotheek, maar deze zijn wel ruimer dan in andere RUG-gebouwen. In de bibliotheek, elke dag van de week tot twaalf uur 's nachts geopend, gaat in de weekenden tussen tien en twaalf 's avonds de verwarming omlaag.

Hanzehogeschool

Bij de Hanzehogeschool in Groningen is begin april van dit jaar de thermostaat al teruggedraaid: 'Wij hebben besloten gehoor te geven aan de oproep van de overheid om de thermostaat niet hoger te zetten dan 19 graden,' laat een woordvoerder weten.