Ook in Groningen inval vanwege omvangrijk witwasonderzoek

De politie tijdens de inval bij Jumbo-topman Frits van Eerd
De politie tijdens de inval bij Jumbo-topman Frits van Eerd © ANP
In een onderzoek naar witwaspraktijken zijn dinsdagochtend negen mensen aangehouden. In diverse woningen en (bedrijfs)locaties, onder meer in Groningen, vinden doorzoekingen plaats. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdagochtend.
Het betreft een gezamenlijk onderzoek van de FIOD, de politie, het Functioneel Parket en het parket Noord-Nederland. Volgens het OM gebeurde het witwassen via onroerend goedtransacties, autohandel, onverklaarbare contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcross-sport. Daarnaast is er een verdenking van BTW-fraude in de autohandel.

Hoofdverdachte uit Aa en Hunze

De hoofdverdachte is een 58-jarige man uit de gemeente Aa en Hunze. Hij wordt door het OM beschreven als 'de spin in het web'. In Gasteren is een huiszoeking gaande. Het zou gaan om het huis van een bekende in de motorcrosswereld, meldt RTV Drenthe.
De medeverdachten wordt verweten dat zij in meer of mindere mate betrokken zijn geweest bij deze handelingen. Alle verdachten zitten voorlopig in beperkingen.
De aangehouden personen komen uit Drenthe en Noord-Brabant.

Inval woning Jumbo-topman

Jumbo-topman Frits van Eerd is mogelijk een van de mensen die betrokken is bij de zaak. Beelden van Omroep Brabant bevestigen dat er een inval in het huis van Van Eerd in Heeswijk-Dinther in Noord-Brabant is.

Reactie Jumbo

Supermarktketen Jumbo heeft dinsdagmiddag schriftelijk gereageerd op de ontwikkelingen. De reactie luidt als volgt:
Jumbo heeft kennisgenomen van een onderzoek dat momenteel plaatsvindt door de FIOD. Naar wij hebben begrepen richt het onderzoek zich niet op Jumbo. Wel worden er in het kader van het onderzoek vragen gesteld aan Frits van Eerd.
Verder doet Jumbo geen mededelingen.