Bietencampagne van start: 'Vanochtend om zes uur zijn we de eerste bieten gaan snijden'

Het lossen van de suikerbieten
Het lossen van de suikerbieten © Frits Emmelkamp/RTV Noord
De bietencampagne is dinsdag van start gegaan in de fabrieken van Cosun Beet Company. Het bedrijf verwacht dat de campagne tot medio januari duurt.
Volgens Coen de Haas, plantmanager bij Cosun Beet Company, is de campagne goed van start gegaan. 'Gisteravond om zeven uur zijn de eerste wagens binnengekomen. Vanochtend om 6 uur zijn we de eerste bieten gaan snijden. En nu zitten we in het traject dat we het hele proces in werking aan het zetten zijn.'

Kleine bieten

Net als vorig jaar zijn de bieten kleiner uitgevallen dan gemiddeld. 'De droogte speelt een grote rol. Het voordeel is wel dat het suikergehalte in de biet erg mooi is, omdat we hoge temperaturen en hoge zonkracht hebben gehad,' zegt De Haas. Cosun Beet Company verwacht dit jaar een suikeropbrengst van 14,8 ton per hectare te behalen.
Coen de Haas, plantmanager bij Cosun Beet Company.
Coen de Haas, plantmanager bij Cosun Beet Company. © Frits Emmelkamp/RTV Noord

Hogere prijs voor suiker

De prijs van suiker zal dit jaar door de hoge energieprijzen wel wat hoger uitvallen, verwacht De Haas. 'Het is onvermijdelijk gezien de energieprijzen. Gelukkig hebben we wel een project in gebruik genomen, waardoor er in de volgende campagne zo'n 12 tot 15 procent minder energie nodig is.'
De bietencampagne zal dit jaar ongeveer negentien weken duren. De laatste biet die binnenkomt wordt volgens De Haas 'symbolisch in de bunker gegooid'.