Tegenstanders bouw supermarkt Eelderwolde gooien stikstofprobleem in de strijd

Een impressie van hoe de supermarkt bij Ter Borch eruit kan zien
Een impressie van hoe de supermarkt bij Ter Borch eruit kan zien © VOF Ter Borch, via RTV Drenthe
Tegenstanders van de komst van een nieuwe supermarkt aan de Borchsingel in Eelderwolde hopen met stikstofmaatregelen van het kabinet de bouw van het winkelpand alsnog tegen te kunnen houden. De projectontwikkelaar wil echter zo snel mogelijk beginnen, zo bleek dinsdag bij de Raad van State in Den Haag.
De komst van de supermarkt verdeelt het dorp Eelderwolde in tweeën. Sommige inwoners zien graag een winkel komen met een oppervlakte van drieduizend vierkante meter, terwijl anderen vrezen voor meer autoverkeer in het dorp en meer ongelukken. Sinds 2018 woedt er al een discussie over het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning van de gemeente Tynaarlo voor de nieuwe supermarkt.

Meer stikstofuitstoot door supermarkt

In de zomer verloren de tegenstanders nog een spoedzitting bij de Raad van State. Twee bezwaarmakers hebben de meest recente stikstofplannen van het kabinet echter aangegrepen om de komst van de supermarkt opnieuw aan te vechten. Onderdeel van de stikstofplannen is een kaartje waarop staat in welke gebieden de uitstoot van stikstof de komende jaren flink omlaag moet. Daarop staat ook het natuurgebied de Onlanden, dat tegen Eelderwolde aan ligt.
Op dit stuk grond moet de supermarkt komen
Op dit stuk grond moet de supermarkt komen © Jasmijn Wijnbergen/RTV Drenthe
Het autoverkeer naar de nieuwe supermarkt leidt volgens de bezwaarmakers tot meer uitstoot van stikstof, die dan neerslaat in natuurgebied de Onlanden. Dat mag niet van het kabinet, dus moet er volgens de tegenstanders een streep door het supermarktplan. 'Het is wrang als boeren in de omgeving vanwege de stikstofplannen activiteiten moeten stoppen, terwijl het plan voor de supermarkt gewoon doorgaat’, zei bezwaarmaker S. Wiersma dinsdag bij de Raad van State.
De rechter van de Raad van State was er nog niet meteen van overtuigd dat de recente stikstofplannen de komst van de supermarkt helemaal onmogelijk maken. 'Er is nog veel ruimte voor een afzonderlijke beoordeling van de lokale situatie.'

'Bouw moet snel beginnen'

De woordvoerder van de projectontwikkelaar zei dat het bedrijf zo snel mogelijk wil beginnen met de bouw van de supermarkt, hoewel dat waarschijnlijk niet meer zal gebeuren in oktober. Hij vond dat de Raad van State het nieuwe stikstofbezwaar van de tegenstanders van de supermarkt moet afwijzen. Dat vond ook de woordvoerder van de gemeente Tynaarlo.
Uitspraak in de spoedprocedure is er binnen twee weken. Later volgt nog een zitting bij de Raad van State in de bodemprocedure, maar dan is de bouw van de supermarkt misschien al begonnen.