Gebiedscoöperatie Westerkwartier vraagt faillissement aan

Het pand van de gebiedscoöperatie toen het nog in Noordhorn was gevestigd
Het pand van de gebiedscoöperatie toen het nog in Noordhorn was gevestigd © RTV Noord
De Gebiedscoöperatie Westerkwartier staat er financieel zo slecht voor dat er geen andere mogelijkheid is dan het aanvragen van het faillissement. Woensdag wordt de faillissementsaanvraag ingediend bij de rechtbank.
Voorzitter Koos Wiersma: ‘We hadden dit graag anders gezien, maar gezien de schuldenpositie is dit de enige oplossing.’

Geen uitweg gevonden

Volgens Wiersma is er met verschillende organisaties, zoals de gemeente Westerkwartier en de provincie Groningen, een uitweg gezocht uit de financiële problemen, maar is dat niet gelukt. Wiersma: ‘Dat is heel spijtig want de Gebiedscoöperatie heeft mooie dingen bereikt en er stonden nog veel projecten op stapel.’

Corona speelt rol

De Gebiedscoöperatie werkt nauw samen met onderwijsinstellingen als de Hanzehogeschool en Terra. Zo’n honderd studenten van deze opleidingen doen jaarlijks onderzoek voor de coöperatie. Het gaat om studies naar onder meer leefbaarheid, voedsel, landbouw en vervoer in het Westerkwartier.
‘Doodzonde dat die projecten nu stilvallen. We hopen dat een deel van die studies door kan gaan, maar dat zal niet meer gebeuren onder de vlag van de coöperatie’, zegt Wiersma. Volgens Wiersma heeft corona een belangrijke rol gespeeld in het aanstaande bankroet. 'Door corona konden er minder projecten worden uitgevoerd waardoor er minder inkomsten waren', aldus Wiersma.
Bij de Gebiedscoöperatie werken vijf mensen.