Doorbraak bij Aldel: principeakkoord over sociaal plan

Werknemers blokkeren de poort
Werknemers blokkeren de poort © Masja Zwart (Archief)
De vakbonden hebben met de directie van Aldel een principeakkoord bereikt over een sociaal plan. Het personeel heeft er dinsdagmiddag mee ingestemd, maar de staking bij de aluminiumsmelter in Delfzijl is nog niet voorbij.
Er is namelijk nog een voorbehoud. De Zwitserse investeringsmaatschappij Glencore, geldschieter van het bedrijf, moet nog wel een bankgarantie afgeven voor het plan.

Personeel in staking

Het personeel was woedend op de directie en legde vorige week het bedrijf plat. De medewerkers moesten meewerken met de afschaling van het bedrijf omdat vanwege de torenhoge energieprijzen de productie niet meer winstgevend is. Tegelijkertijd wilde de directie af van het huidige sociaal plan.
De medewerkers van Aldel blokkeerden vervolgens de poort. Nu ligt er toch een akkoord voor een nieuw sociaal plan, ook in het geval dat het bedrijf failliet zou gaan. Voor de medewerkers is een ruime ontslagvergoeding geregeld.

Hoop

Woordvoerder Klaas Pijper van het Aldel-personeel is opgelucht, maar met een slag om de arm. 'Mooi dat er een akkoord ligt. De details moeten nog wel worden geregeld. Maar we hopen dat we morgen de staking kunnen beëindigen. Tegelijkertijd hebben we de hoop dat met de dalende gasprijzen Aldel kan overleven.'