Celstraf geëist voor oproep om politieagenten en -paarden te belagen

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © RTV Noord
Tegen een 37-jarige Stadjer is een gevangenisstraf van 29 maanden geëist. Hij stond terecht voor opruiing, mishandeling en het in bezit hebben van een stroomstootwapen.
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) riep de man in 2020 via Facebook op om stroomstootwapens te gebruiken tegen politieagenten.
Via het social media-platform legde de verdachte uit hoe je met een hoog ultrasoon geluid politiepaarden op hol kunt laten slaan. Volgens de officier van justitie ging het een en ander gepaard met bedreigende teksten.
'Ik had die agenten ter plekke hun hersenpan ingeslagen met hun eigen stok. Ik had een pistool van hun gepakt, recht in hun reet gedouwd en geschoten, dwars door hun hoofd', viel er te lezen.

Zeer bedreigend

De rechter gaf aan dat de teksten behoorlijk ver gingen, maar de verdachte is zelf van mening dat hij 'dergelijke woorden mag gebruiken'. Als mensen die woorden als bedreigend opvatten, is dat volgens de man een kwestie van interpretatie.
De politie interpreteerde de woorden van de verdachte als zeer bedreigend. 'De uitlatingen hebben tot beroering geleid bij de politie, de verdachte staat bekend als vuurwapengevaarlijk', aldus de officier van justitie.

Vrouwen mishandeld

De verdachte sprak uitgebreid over wat hem is overkomen en ontvouwde langdradige theorieën. De officier was hier niet van onder de indruk. 'De verdachte leeft volledig in zijn eigen gelijk en schuift alle verwijten af.' Hij rekent de man de opruiing zwaar aan. 'Dit gaat verder dan het geven van een mening, hij roept op tot geweld.' Daarnaast wordt de man verdacht van het mishandelen van twee vrouwen tussen 2016 en 2018.
De advocaat van de man verzocht vrijspraak in de kwestie van opruiing. De Stadjer zou niet mogen worden veroordeeld voor de opruiing, omdat het Facebookfilmpje niet meer bestaat en de context van de teksten niet meer te achterhalen is. Wat betreft de mishandeling is het 'zijn woord tegen dat van de vrouwen', aldus de advocaat. De verdachte stelde op zijn beurt dat hij erin geluisd is.
De rechtbank doet over drie weken uitspraak.