Op zoek naar de Italiaanse roots van Luciano Valente: 'Blauw staat me beter dan oranje'

Luciano Valente met het Italiaanse shirt om z'n schouders
Luciano Valente met het Italiaanse shirt om z'n schouders © Instagram Luciano Valente
Het was een bijzonder weekend voor FC Groningen-speler Luciano Valente, die zijn basisdebuut maakte in de hoofdmacht. De 18-jarige middenvelder is geboren en opgegroeid in Groningen, maar hij heeft ook Italiaanse roots.
Zijn eerste stappen op het veld zette Valente bij GVAV-Rapiditas, waarna hij in de jeugdopleiding van de FC terechtkwam. Hij tekende afgelopen donderdag een contract tot medio 2026 bij de Trots van het Noorden.
Inmiddels timmert hij aardig aan de weg. Niet alleen stond hij afgelopen weekend voor het eerst in de basis van FC Groningen voor de wedstrijd tegen Cambuur (1-0 winst), ook op internationaal niveau heeft hij al minuten gemaakt. Alleen zijn die minuten niet in een oranje tenue gemaakt.

Blauw of oranje?

'Mijn vader komt uit Rome', vertelt hij. 'Hij is hier een keer op vakantie geweest en leerde toen mijn moeder kennen. Het was liefde op het eerste gezicht.' Zodoende mag Valente niet alleen voor Oranje uitkomen, maar ook voor La Squadra Azzurra.
'Ik heb een paar maanden geleden voor Italië onder 19 gespeeld', aldus Valente, die eerlijk toegeeft dat hij de kleur blauw hem beter vindt staan dan oranje. Maar, hij ziet zichzelf wel als een echte Grunneger.

Koffie

Italië staat om veel dingen bekend, zo ook het maken van goede koffie. Kan Valente zelf eigenlijk een lekker bakje zetten? RTV Noord-verslaggever Niiwino Geertsema zocht Valente op in Bedum en ging op onderzoek uit.
Op zoek naar de Italiaanse roots van Luciano Valente: 'Blauw staat me beter dan oranje'