Hop oogsten in Oosterparkwijk voor sociaal bier: 'Veel lol en hard werken'

Oogsten van hop voor sociaal bier in de Oosterparkwijk
Oogsten van hop voor sociaal bier in de Oosterparkwijk © RTV Noord
In de vroege septemberzon begon woensdag het oogsten van cascadehop bij Stichting Toentje, in de Oosterparkwijk in Groningen. De hop wordt gebruikt door brouwerij Baxbier, eveneens uit de stad Groningen, voor het maken van een tripelbier.
'We maken een sociaal biertje', vertelt Jos Meijers, staand tussen de laatste hangende hopstrengen die worden gekweekt bij zijn Stichting Toentje. Dat is een sociale onderneming die verse groenten en kruiden kweekt voor de Voedselbank. Om Meijers heen zijn vrijwilligers van de stichting druk bezig met het oogsten van cascadehop, een belangrijk ingrediënt van bier. Bij de stichting werken zeker 75 vrijwilligers, die ook hebben meegeholpen bij het groeien van de hop. De vrijwilligers komen uit alle lagen van de samenleving. 'Ik zeg altijd: van expats tot ex-daklozen', aldus Meijers. Het oogsten gebeurt allemaal met de hand. 'Veel lol en hard werken', lacht Meijers.
Hop oogsten in Oosterparkwijk voor een 'sociaal biertje'

Vrijwilligerswerk

Onder de aanwezige vrijwilligers die bij de oogst komen helpen, is ook Stadjer Nivard de Gries, die alvast wat van de hop geproefd heeft. 'Het wordt een beetje een bitter biertje dit jaar, maar ik proef al wel iets vergelijkbaars met het bier van vorig jaar.' Door de droge zomer had de hop dit jaar veel aandacht nodig. 'Per bak soms wel acht gieters met tien liter water', vertelt De Gries.
Klaasjan Boersma helpt voor het eerst mee met de pluk. Hij is competitief ingesteld: 'Wij zijn al aan de tweede bak begonnen. We liggen iets voor op onze buren; die zijn nog met de eerste bezig.'

Samenwerking met Baxbier

Het idee voor groeien van hop in de stad ontstond in 2017, toen Meijers op bezoek was bij een stadstuinderij in Bremen. 'Daar bleken ze hop te telen voor een lokale bierbrouwer. Toen heb ik hem gevraagd of ik wat hopplanten van hem kon kopen. We hebben daar een bierbrouwer bij gezocht en Bax was al snel enthousiast. Zij waren op zoek naar sociale componenten en lokale grondstoffen. Sindsdien doen we dit ieder jaar.'
De hop uit de Oosterparkwijk wordt bij de bierbrouwer eerst gedroogd. Daarna wordt het gebruikt voor het brouwen van 1800 liter tripelbier. Dit moet vanaf half oktober te drinken zijn in lokale horecazaken in de provincie Groningen en bij Stichting Toentje zelf. Het biertje krijgt de naam Isadora met een knipoog naar de paradijsvogel uit kinderprogramma de Fabeltjeskrant. Bovendien is Stichting Toentje gehuisvest aan de: Paradijsvogelstraat.
De vrijwilligers die vandaag helpen bij de oogst verheugen zich nu al op het biertje: 'Daar ga ik enorm van genieten, reken maar', zegt Boersma.
Een vrijwilliger oogst de cascadehop
Een vrijwilliger oogst de cascadehop © RTV Noord