Burgemeester Link krijgt nog een jaar om woning te vinden in Veendam

De 55-jarige Berry Link is de burgemeester van Veendam
De 55-jarige Berry Link is de burgemeester van Veendam © Jeroen Willems/RTV Noord
Commissaris van de Koning (CdK) René Paas geeft burgemeester Berry Link nog een jaar de tijd om te verhuizen naar de gemeente Veendam. Paas gaat akkoord met de ontheffing die Link heeft aangevraagd.
Link is inmiddels een jaar werkzaam in Veendam na zijn installatie als burgemeester op 15 september 2021. Hij zegt sindsdien druk te zoeken naar een woning, maar woont nog altijd in de Brabantse gemeente Geldrop-Mierlo. Daarmee voldoet Link niet aan de woonplaatsvereiste.
'Helaas is de effectuering daarvan - mede door de coronaproblematiek in de eerste maanden van mijn zoektocht, alsook door de gelijktijdige overspannen woningmarkt die zich ook in onze provincie/gemeente voordoet (met een beperkt aanbod en grote over-biedingen op beschikbare woningen) - bepaald niet gemakkelijk geweest en daardoor niet succesvol afgerond', schreef Link aan de CdK.

Haast

De gemeenteraad van Veendam ging eind vorige maand al akkoord met de ontheffingsaanvraag van Link, maar ziet wel graag dat hij haast maakt met zijn zoektocht. Na lange tijd een waarnemend burgemeester te hebben gehad, wil de raad nu juist een burgemeester die zichtbaar en aanwezig is. 'Vooral in relatie tot zijn primaire taken en bevoegdheden op het gebied van openbare orde en veiligheid in de gemeente', aldus de raad.

Laatste keer

Wat betreft de gemeenteraad voldoet Link per medio 2023 aan de woonplaatsvereiste en is dit de laatste keer dat er een ontheffing wordt gegeven.