Faillissement Gebiedscoöperatie Westerkwartier treft 140 studenten van Hanzehogeschool

Het pand van de gebiedscoöperatie toen het nog in Noordhorn was gevestigd
Het pand van de gebiedscoöperatie toen het nog in Noordhorn was gevestigd © RTV Noord
'Het is doodzonde', zegt een woordvoerder van de Hanzehogeschool in Groningen over het naderende faillissement van de Gebiedscoöperatie Westerkwartier. ‘Voor onze studenten was het een waardevolle plek om onderzoek te doen. Alles kwam er samen, onderwijs, ondernemers, de agrarische sector, noem het maar op. En dat valt nu weg.'
De samenwerking met de Gebiedscoöperatie was precies wat de Hanze voor ogen had als onderwijsinstelling. Studenten konden belangrijk onderzoek doen tijdens hun studie en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan allerlei projecten in het Westerkwartier.

Onderzoeken gaan door

In totaal doen 140 studenten van de Hanzehogeschool hun werk bij de Gebiedscoöperatie. Volgens de woordvoerder gaan de onderzoeken het komende half jaar gewoon door. Studenten kunnen daarvoor beschikken over een ruimte in het gemeentehuis in Zuidhorn. Wat er daarna gaat gebeuren is nog niet bekend. ‘Daarover moeten we nog met de betrokkenen in gesprek’, aldus de woordvoerder.
Voorzitter Koos Wiersma van de in financiële problemen verkerende Gebiedscoöperatie verwacht dat het faillissement begin volgende week wordt uitgesproken. ‘We hebben alle benodigde documenten opgestuurd naar de rechtbank. Het hangt van hun agenda af wanneer er een uitspraak komt. Dan wordt ook bekend wie de curator wordt om het faillissement af te handelen.’

Vragen over faillissement

Inmiddels heeft het aanstaande faillissement van de Gebiedscoöperatie ook de aandacht van de gemeenteraad van Westerkwartier. GroenLinks stelt er woensdag tijdens de raadsvergadering vragen over aan het college van B en W.
De fractie wil onder meer weten of het gemeentebestuur wist van de financiële problemen, wat er met de lopende projecten en onderzoeken gaat gebeuren, welke rol de gemeente kan spelen in een eventuele reddingspoging en wat er met de medewerkers van de Gebiedscoöperatie gaat gebeuren.

Prijzen

De Gebiedscoöperatie is in 2013 in het leven geroepen voor behoud en ontwikkeling van het Westerkwartier. Daarvoor stimuleert, ontwikkelt en realiseert de Gebiedscoöperatie groene economische activiteiten die in het voordeel zijn van het Westerkwartier in zijn geheel en van de leden in het bijzonder.
Om het doel te bereiken werd samengewerkt met onderwijs en bedrijfsleven en diverse andere organisaties
De Gebiedscoöperatie, waar vijf mensen werken, won diverse internationale prijzen, waaronder de Langmanprijs 2018