Groningse huisartsen vertrouwen niet blind op de blauwe ogen van Den Haag

Trudy Oldenhuis
Trudy Oldenhuis © RTV Noord
Groningse huisartsen wezen maandagavond het Integraal Zorgakkoord (IZA) af. Hoewel zij in grote lijnen achter de plannen staan, geloven ze niet dat deze ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Ze eisen garanties, zwart op wit.
In het Integraal Zorgakkoord staan omvangrijke plannen voor de zorg de komende jaren.
Eerder ging het bestuur van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) akkoord met de plannen van minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid). Maar uit een ledenpeiling kwam vorige week naar voren dat de meeste huisartsen minder enthousiast waren. Afspraken, zoals meer tijd voor de patiënt en de organisatie van de zorg op de huisartsenpost in de avond, nacht en weekenden, werden volgens hen niet concreet genoeg.
Dit geluid is overgenomen door de ledenraad. Evenals de ouderenzorg en verpleegkundigen tekende de ledenraad het IZA maandagavond niet. Zij willen eerst weten wat bijvoorbeeld de nieuwe tarieven worden voor de diensten buiten de gewone openingstijden en hoe de verzekeraars meer tijd voor de patiënt gaan opnemen in hun contracten.

Papier is maar papier

Trudy Oldenhuis is huisarts in de stad Groningen en ook voorzitter van de huisartsenkring Groningen. Ze legt uit dat Groningse huisartsen eigenlijk wel willen tekenen, maar er op dit moment geen vertrouwen is dat wat op papier staat ook daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden. ‘Papier is maar papier’, aldus Oldenhuis. ‘De uitvoering mist, dat moet echt concreter.’
We willen garanties op papier, zwart op wit, met concrete toezeggingen
Trudy Oldenhuis - Voorzitter huisartsenkring Groningen
Volgens Oldenhuis is Groningen uniek als het gaat om de samenwerking tussen zorgprofessionals. ‘We hebben laten zien dat we heel ver komen met samenwerken’, aldus Oldenhuis. ‘We kennen elkaar en hebben vertrouwen in elkaar.’ Het idee van een Integraal Zorgakkoord, waarin samenwerking een speerpunt is, past daar goed bij.

Den Haag niet op de blauwe ogen vertrouwen

In de peiling scoorden de plannen onder Groningse huisartsen dan ook niet zwaar onvoldoende, zoals in sommige andere regio’s van Nederland. Oldenhuis: ‘We willen wel, maar weten ook dat we Den Haag niet op de blauwe ogen kunnen vertrouwen.’
Zeker in een regio als Groningen weten we volgens Oldenhuis maar al te goed dat we niet altijd krijgen wat er beloofd wordt, doelend op de problemen rondom bijvoorbeeld de gaswinning. ‘We willen garanties op papier, zwart op wit, met concrete toezeggingen.’
Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport © ANP

Kuipers staat persoonlijk garant

Kuipers stuurde zaterdag een brief waarin hij de huisartsen liet weten dat hij persoonlijk garant staat voor de afspraken in het akkoord. ‘Dat zijn mooie woorden van de minister’, zegt Oldenhuis, ‘maar wat als hij er straks niet meer is? Wat zegt zijn opvolger?’
Oldenhuis benadrukt dat de huisartsenkring Groningen wel hoopt dat het zorgakkoord er komt, mits er duidelijke garanties instaan.
‘De bal ligt nu bij de minister’, aldus Oldenhuis. Hij zal opnieuw in gesprek moeten met de huisartsenvereniging, terwijl het zijn bedoeling was de plannen woensdag te ondertekenen, en met Prinsjesdag te presenteren.