Winkelier riskeert boete met wijnproefavond

DELFZIJL - Eigenaar Hendrik Smaal van Kado & Wonen in Delfzijl krijgt een boete van 900 euro als hij in zijn winkel een wijnproefavond organiseert.
Smaal heeft net een nieuwe winkel geopend en wilde zijn toekomstige klanten uitnodigen voor een kennismaking. Tijdens die bijeenkomst donderdagavond wilde de ondernemer ook een wijnproeverij houden, voor 12,50 per persoon. Maar dat mag alleen in een horecagelegenheid, zo zou een medewerker van de gemeente hem in zijn winkel hebben verteld. Ook thuis zou hij zijn gasten niet mogen ontvangen, en daar zou hij op gecontroleerd worden.
Wethouder Meindert Joostens bestrijdt dat Smaal thuis geen proeverij mag houden, maar hij beaamt het verbod om dit in zijn winkel te doen. Dat schrijft de drank en horecawet nu eenmaal voor. Nu wordt hier niet in elke gemeente even scherp op gecontroleerd, maar omdat er onder meer in de gemeente Delfzijl, Appingedam en Loppersum een pilot loopt, is men daar strenger.
Smaal gaat bij de gemeentelijke ombudscommissie een klacht indienen over het optreden van de gemeentelijke controleur en stuurt alle raadsfracties een afschrift van zijn klachtbrief.