Drie mannen uit Groningen opgepakt vanwege bankhelpdeskfraude

De politie waarschuwt voor bankhelpdeskfraude
De politie waarschuwt voor bankhelpdeskfraude © ANP
De politie heeft twee mannen en een jongen uit Groningen opgepakt op verdenking van bankhelpdeskfraude. Daarmee zouden ze minimaal een half miljoen euro hebben buitgemaakt. Dat meldde de politie woensdag.
De verdachten probeerden slachtoffers er via een telefonische babbeltruc over te halen het programma Anydesk te installeren. Op deze manier hebben ze vermoedelijk geprobeerd tientallen mensen op te lichten.
Anydesk is een programma waarmee je de inhoud van je beeldscherm kunt delen met iemand anders en deze persoon dus ziet wat je doet. Ook kun je via Anydesk iemand anders je computer laten besturen. Een vergelijkbaar programma is bijvoorbeeld Teamviewer. Volgens de politie is met deze programma’s zelf niks mis en gebruiken echte helpdesken de programma's bijvoorbeeld binnen een bedrijf met collega’s onderling. 'Maar helaas zien we ook dat criminelen deze remote-desktop-tools misbruiken', zegt de politie.

Aanhouding in woning

Volgens de politie zijn de verdachten twee mannen en een jongen en zijn ze aangehouden in een woning in Stad. Daar werden gegevensdragers, geld en waardevolle goederen aangetroffen. Eén van hen zit momenteel nog vast, de andere twee zijn vrijgelaten. Ze zijn nog wel onderdeel van het onderzoek.
De zaak kwam in mei aan het voetlicht toen een persoon in Biddinghuizen aangifte deed. Volgens de politie bleek er vervolgens een verband te zijn met andere zaken, waarbij sprake was van een soortgelijke werkwijze en dezelfde verdachten.

Afgelopen zomer gearresteerd

De verdachten werden in juli al gearresteerd, maar de politie kon de aanhoudingen vanwege het 'complexe onderzoek' nog niet eerder melden, zegt een woordvoerder.