Maatregelen bij MSC tegen risico op containerverlies

MSC Ingy, een van de grootste containerschepen ter wereld
MSC Ingy, een van de grootste containerschepen ter wereld © ANP
Rederij MSC neemt maatregelen om het risico van containerverlies op zee te verminderen. Het bedrijf is van plan een nieuw systeem te installeren op honderd van zijn containerschepen, dat het risico van containerverlies kan minimaliseren.
Het gaat om een systeem dat kapiteins kan helpen om de risico's van zijdelingse golven beter in te schatten, meldt Omrop Fryslân.

Duidelijk risicobeeld

MSC is het eerste bedrijf dat dit systeem gaat gebruiken. Het is de rederij van de Zoe, die in januari 2019 boven de Waddeneilanden 345 containers verloor. Door een database kan het nieuwe systeem een risicoprofiel maken voor het schip, op basis van koers, snelheid, lading en omgevingsfactoren.
'De factoren die het rollen van containers kunnen veroorzaken, kunnen heel moeilijk zijn om te voorspellen', zegt Jan-Olaf Probst van DNV, het bedrijf dat het nieuwe systeem heeft ontwikkeld. 'Met dit systeem willen we kapiteins en bemanningen een duidelijk beeld geven van die risico's.'

Anti-Roll Assist

De zogeheten Anti-Roll Assist kan ook worden gebruikt om een andere route te vinden voor het schip, die minder risico met zich meebrengt.