Nieuwe centrummanager wil meer sfeer en beleving in binnenstad Winschoten

Drukte in de straten van Winschoten tijdens Adrillen vorig jaar.
Drukte in de straten van Winschoten tijdens Adrillen vorig jaar. © Elwin Baas/RTV Noord
Edwin Boomstra is sinds deze maand de nieuwe centrummanager van Winschoten. Hij richt zich in zijn nieuwe rol onder meer op de centrumontwikkeling van de Molenstad.
Volgens Boomstra is de centrummanager 'de verbindende schakel tussen de binnenstadondernemers, zoals winkeliers, horeca, vastgoed, gemeente en andere belanghebbenden van een binnenstad.' Hij let bijvoorbeeld op of de basis in het centrum op orde is. 'Bijvoorbeeld, hoe is het met de groenvoorziening en hoe is het met de leegstand? Ook zijn we bezig met het uitbreiden van de activiteiten, dus we willen grotere evenementen naar de binnenstad halen.'

DNA van de regio

Volgens Boomstra is het DNA van een regio en omgeving belangrijk voor de binnenstad. 'Winschoten is van oudsher een handel- en nijverheidsstad. Dus je gaat kijken of je daar evenementen aan kunt koppelen. Er komen bijvoorbeeld veel Duitsers richting onze binnenstad, daar moet je op inspelen. Kun je jaarlijks bepaalde evenementen terug laten komen? Adrillen is daar een voorbeeld van.'

'Meer sfeer en beleving'

Onlangs kreeg de gemeente Oldambt een subsidie van bijna drie miljoen euro om de Langestraat-Noord in Winschoten te verbeteren. De gemeente streeft ernaar het huidige leegstandspercentage van ruim veertig procent in dit gebied terug te brengen naar minder dan tien procent.
'Die weg is al ingeslagen en gaan we verder uitwerken. Je ziet toch wel dat Winschoten de tweede stad is, na Groningen. Als je ziet wat er doordeweeks en in het weekend aan publiek loopt, dan vinden bezoekers het wel een interessant gebied om te consumeren. Dat het beter kan, uiteraard. We willen meer sfeer en beleving krijgen binnen het centrum', zegt Boomstra.