VluchtelingenWerk eist termijn waarop crisismaatregelen Ter Apel stoppen

Asielzoekers voor de poort in Ter Apel
Asielzoekers voor de poort in Ter Apel © ANP
VluchtelingenWerk Nederland wil dat de rechter een termijn oplegt waarop de crisissituatie in Ter Apel is opgelost en crisismaatregelen niet meer nodig zijn. Dat bepleit de organisatie donderdag tijdens een kort geding.
Het Rijk en COA zeggen dat zo'n datum niet te geven is, omdat ze afhankelijk zijn van gemeenten en andere partijen om de asielcrisis op te lossen.
Op dit moment verblijven ruim 18.000 asielzoekers in (crisis)noodopvanglocaties omdat er geen plek is in het reguliere asielsysteem. Om te voorkomen dat net aangekomen asielzoekers in Ter Apel buiten moeten slapen, worden asielzoekers in de noodlocaties geplaatst.
Tijdens de coronasituatie is spoedwetgeving binnen enkele dagen geregeld
Advocaat VluchtelingenWerk Nederland
Volgens VluchtelingenWerk moet die situatie voor 1 oktober stoppen, omdat de noodlocaties niet voldoen aan de normen voor asielopvang. Het gaat dan onder andere om voldoende toiletten, douches en voldoende privacy.
Volgens de advocaat kan dat door middel van spoedwetgeving, waardoor er extra reguliere asielplekken beschikbaar komen waar meer voorzieningen zijn. 'Met spoedwetgeving kun je tijdelijke maatregelen treffen en plekken afdwingen. In de coronasituatie is dat soms binnen enkele dagen geregeld'.

Uitspraak mogelijk grote gevolgen voor Ter Apel

Mocht de rechter meegaan in het besluit, dan kan dat grote gevolgen hebben voor Ter Apel. De opvangorganisatie zegt namelijk op korte termijn geen andere reguliere locaties beschikbaar te hebben waar asielzoekers heen kunnen. Op de korte termijn is het ook niet mogelijk om veel nieuwe locaties gereed te maken, zegt de landsadvocaat.
Er word alles, werkelijke alles aan gedaan om uit deze situatie te komen
Landsadvocaat
Een aanpassing van de wet, waarmee extra dwang mogelijk is, geeft geen ander resultaat volgens het Rijk. ‘Er wordt nu al alles, werkelijk alles aan gedaan om uit deze situatie te komen’, betoogt de landsadvocaat namens het Rijk en COA.
Het Rijk is van plan om de noodlocaties nog tot en met het einde van dit jaar te gebruiken en ze de komende maanden te vervangen door reguliere asielzoekerscentra. Daarvoor moeten nog wel zo’n 18.500 plekken gevonden worden in heel het land, behalve in de provincie Groningen en Drenthe.
Bestuursvoorzitter Frank Candel (links) van Vluchtelingenwerk Nederland
Bestuursvoorzitter Frank Candel (links) van Vluchtelingenwerk Nederland © ANP
Uit documenten van het Rijk bleek eerder deze week dat in de twee noordelijke provincie het gevraagde aantal asielzoekerscentra al op peil is. De provincie Noord-Holland moet nog wel flink aan de bak: voor het einde van dit jaar zoeken zij nog 7.286 opvangplekken.

Aantal dagen geen buitenslapers in Ter Apel

Op dit moment slapen asielzoekers niet meer buiten in Ter Apel. Dat komt door de introductie van de speciale locatie tegenover de militaire kazerne in Zoutkamp.
Bovendien heeft de Veiligheidsregio Groningen ook verboden dat ongeregistreerd asielzoekers zich rondom het landelijke aanmeldcentrum begeven als ze geen afspraak hebben voor die dag.

Alleenstaande kinderen in Ter Apel

Donderdag vroeg VluchtelingenWerk ook aandacht voor de situatie van ruim 230 alleenstaande kinderen die nu in Ter Apel worden opgevangen, waar eigenlijk plek is voor 55.
Volgens de landsadvocaat worden nieuwe alleenstaande kinderen overgebracht naar (crisis)noodopvanglocaties waar ze gescheiden worden opgevangen en extra begeleiding krijgen.
Het is de bedoeling dat de rechter voor 6 oktober uitspraak doet in het kort geding.