Knoop doorgehakt: de vernieuwde Grote Markt kleurt rood

De rode stenen die binnenkort de Grote Markt vormen
De rode stenen die binnenkort de Grote Markt vormen © Robert Pastoor/RTV Noord
Na een tijd van wikken en wegen heeft de gemeente Groningen een keuze gemaakt: er komen rode stenen te liggen op de Grote Markt. Een gemêleerde rode baksteen, om specifiek te zijn.
De stenen die er nu liggen worden onder meer hergebruikt aan de randen van de Grote Markt.
Volgens de gemeente is de gekozen steen de beste optie omdat die goed kleurt bij de gebouwen rondom de Grote Markt. Uit verschillende polls zou blijken dat de rode steen ook de voorkeur van de stemmers geniet.
De gekozen rode stenen voor de Grote Markt
De gekozen rode stenen voor de Grote Markt © Robert Pastoor/RTV Noord
De afgelopen maanden waren er meerdere proefvakken met verschillende stenen te zien. In totaal is er een keuze gemaakt uit zeven verschillende steensoorten. Die beslissing was niet makkelijk, want de verwachting was dat de definitieve steen al voor de zomervakantie bekend zou worden. Dat is niet gelukt omdat er meer tijd nodig was.
De Grote Markt van de toekomst
De Grote Markt van de toekomst © Gemeente Groningen

Bomen, fonteintjes en zitplekken

De Grote Markt ondergaat vanaf 26 september een grote verbouwing, de aannemer van de klus is Avitec. De totale aanpak kost 14 miljoen euro. Als alles klaar is, heeft de Grote Markt naast nieuwe stenen ook bomen, fonteintjes en zitplekken.
De aanpak start bij Tussen beide Markten (het straatje tussen Bakker Bart en het stadhuis) en de kop van de Gelkingestraat. Onderdeel van de aanpak is ook het verdwijnen van de bussen. Inmiddels rijden die niet meer door hartje stad.