Taakstraf en boete geëist voor dodelijk bedrijfsongeval VDL Wientjes

Het noodlottige ongeval vond plaats bij VDL Wientjes in Roden
Het noodlottige ongeval vond plaats bij VDL Wientjes in Roden © Persbureau Meter
Het Openbaar Ministerie (OM) eist voor een dodelijk bedrijfsongeval een boete van 100.000 euro, waarvan 20.000 euro voorwaardelijk, tegen VDL Wientjes in Roden. Bij het ongeluk, eind januari 2020, kwam een 53-jarige man uit de gemeente Westerkwartier om het leven.
Volgens het OM was het ongeval het gevolg van een bedrijfscultuur waarin het onveilig werken met machines mogelijk werd gemaakt. Behalve een boete voor het bedrijf, eiste Justitie ook een taakstraf van 120 uur tegen de 65-jarige oud-directeur uit Meerstad.

Bekneld geraakt in machine

Het 53-jarige slachtoffer raakte bekneld tijdens het ombouwen van een zogeheten vacuümvormer. Een overbruggingspen blokkeerde het beveiligingssysteem, waardoor de deuren tijdens het testen open bleven staan.
De operator kwam met zijn hoofd en bovenlijf vast te zitten in de machine. Een collega vond de man, maar het was al te laat. Hersenletsel werd het slachtoffer fataal.

Pennen waren verboden

De pen was een dummy die door leveranciers werd gebruikt tijdens het installeren van een machine. Daarna had het voorwerp geen functie, maar werd het niet weggegooid. De pennen kwamen in 2018 nog van pas om de deuren van de machine open te houden voor te lange platen, die op dat moment moesten worden gebruikt.
Daarna was het verboden om die dingen weer te gebruiken, zei de oud-directeur uit Meerstad. Maar achter zijn rug om gebeurde dit toch.

Tijd kost geld

Werknemers verklaarden na het ongeval dat zij de pennen tijdens het ombouwen gebruikten om tijd te besparen. De machine moest anders worden gereset en was dan zo’n twintig minuten buiten gebruik.
De medewerkers van VDL Wientjes delen mee in de winst. Hoe hoger de productie, hoe hoger de winst, verklaarden zij.

Geen veiligheidsinstructies

Binnen het bedrijf heerste volgens het Openbaar Ministerie jarenlang een cultuur waar onveilig werken mogelijk werd gemaakt. Er zijn medewerkers die geen veiligheidsinstructies hebben gehad, of een cursus om veilig met de machines te kunnen werken.
De richtlijnen op papier ontbraken of waren niet volledig. 'Ze moesten dat maar zelf uitzoeken', zei de officier van justitie. Dit was in strijd met de Arbeidsomstandighedenwet.

Geen inspecties

Het OM rekende het de oud-directeur aan dat hij als eindverantwoordelijke het gebruik van de dummy’s toeliet.
'U wist dat het personeel uw verbod niet opvolgde, niet naar u luisterde, en toch liet u de inspecties hierop achterwege', zei de aanklaagster. De pennen werden niet weggedaan, want ze waren in sommige situaties nog handig in gebruik. Hierdoor werd de onveilige werkomgeving in stand gehouden, zei het OM.

Advocaat wil vrijspraak

Volgens Peter Koops, de advocaat van VDL Wientjes, is het niet alleen de verantwoordelijkheid van de werkgever om voor een veilig werkomgeving te zorgen, maar is het ook de plicht van de werknemer om hieraan mee te werken.
Koops pleitte voor vrijspraak. De raadsman noemde Wientjes een net bedrijf waar alles aan wordt gedaan om de werknemers in een gezond en veilig werkklimaat te laten werken.
De rechtbank doet op 10 oktober uitspraak.