Tot half december geen rechtstreekse treinen naar Amsterdam en Den Haag

Een NS-trein
Een NS-trein © FPS/Jos schuurman
Wie de komende maanden met de trein naar Amsterdam of Den Haag gaat, moet rekening houden met extra reistijd. Het treinverkeer tussen Lelystad en Dronten ligt nog tot zeker half december stil als gevolg van de stroomstoring in Flevoland, begin september.
ProRail meldt dat over een traject van 7 kilometer onder meer de bovenleiding, kabels, seinen en relaiskasten moeten worden vervangen. De kosten daarvan lopen in de miljoenen, bovendien is er een tekort aan personeel.
De stroomstoring ontstond op 2 september door kortsluiting en brand in een hoogspanningsstation. Een hoogspanningskabel kwam op een bovenleiding van het spoor bij Swifterbant terecht. Sindsdien rijden er geen treinen meer tussen Lelystad en Dronten.

Omreizen via Amersfoort

Reizigers kunnen in Dronten overstappen op een bus en op station Lelystad Centrum verder per trein. Volgens de NS rijden de bussen 'beperkt' en wordt de reisplanner een dag van tevoren bijgewerkt.
De NS raadt aan om om te reizen als je naar Almere Centrum, Amsterdam Zuid, Schiphol Airport of Den Haag Centraal wilt. Je kunt dan op station Amersfoort of Utrecht overstappen. Daardoor hoef je niet met de bus.

Herstel kost veel tijd

De afgelopen dagen heeft ProRail onderzoek gedaan op locatie en de eerste herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Het onderzoek maakte duidelijk dat de herstelwerkzaamheden flink wat tijd in beslag zullen nemen. 'We zetten echt alles op alles, omdat we het belangrijk vinden dat de treinen zo snel mogelijk weer kunnen rijden', aldus regiodirecteur Harro Homan. 'Gezien de omvangrijke schade is medio december de snelste mogelijkheid.'
ProRail wijst erop dat er op dit moment een sterk verstoorde markt is voor materialen en personeelsschaarste, die ook de spoorsector raakt. Tussentijds zal de spoorbeheerder de voortgang van de werkzaamheden voortdurend monitoren en bijsturen waar dat nodig en mogelijk is.