Opnieuw minder bussen door staking

Een lijnbus van Qbuzz in Groningen
Een lijnbus van Qbuzz in Groningen © ANP
Net als afgelopen vrijdag rijden er ook deze vrijdag minder bussen door een staking van buschauffeurs. Qbuzz en Arriva waarschuwen dat busritten daardoor kunnen uitvallen.
De treinen van Arriva in onze provincie rijden wel gewoon, net als de treinvervangende bus tussen Groningen en Leer. Het treinpersoneel en de chauffeurs van die bus vallen onder een andere cao dan de bestuurders van de lijnbussen in Groningen.

Laatste moment

De chauffeurs die zijn aangesloten bij vakbond FNV willen een lagere werkdruk en meer loon. Vakbond CNV staakt niet mee: die bond ging wel akkoord bij de laatste cao-onderhandelingen.
FNV verwacht dat ongeveer de helft van de bussen uitvalt. Pas op het laatste moment wordt duidelijk of een bus wel of niet rijdt, waardoor de reisplanner minder betrouwbaar is.

'Spijt ons voor passagiers'

'Het spijt ons verschrikkelijk voor de passagiers, maar dit is voor ons de enige manier om ons te uiten', zegt Henk Rozema van de vakbond. 'Maar wij staken ook vóór de passagiers. Want de uitval van diensten is bij ons op het moment zeer groot door het hoge ziektepeil. Er vallen meerdere keren per dag diensten uit, waardoor mensen niet meer weten wanneer er een bus komt.'