Nieuw album en documentaire over De Tuutjefloiters: 'Ik vind het geweldig'

De Tuutjefloiters
De Tuutjefloiters © RTV Noord
Vanaf midden jaren 80 waren ze razend populair in Stad en Ommeland: De Tuutjefloiters uit Termunterzijl. Ze raakten Groningers in het hart met gevoelige liedjes en scoorden hits met 'Lammerdientje' en 'Van aigen bodem (Wie zakken)'. In 1994 ging het trio uit elkaar en dreigde hun muziek langzaam in de vergetelheid te raken. Stadjer Michel Weber stak daar een stokje voor.
Laidjes om nait te vergeten, zo heet het nieuwe verzamelalbum met de veertien mooiste liedjes van De Tuutjefloiters. De cd wordt tegelijk gepresenteerd met een documentaire over het trio uit Termunterzijl: Fluustern in de wind. ‘Hoe leuk is dat! Ik vind het geweldig’, begint Fransien Kuiper enthousiast over de hernieuwde aandacht voor De Tuutjefloiters.
Nieuw album en documentaire over De Tuutjefloiters
Naast Fransien bestond het trio uit haar vader Geert en haar tante An. ‘Ik vond het fantastisch om mijn vader weer te zien in de documentaire. Die mis ik nog steeds. En die cd, An heeft zulke mooie teksten geschreven, sommigen gaan je door merg en been, ze passen zo bij de Groningers.’
We hebben zo wat alle dorpshuizen, buurthuizen en theatertjes in Groningen en Drenthe wel gezien
Fransien Kuiper - De Tuutjefloiters

'Ede Staal was erg onder de indruk'

‘Het was een fantastische tijd’, blikt Fransien terug op de tien jaar Tuutjefloiters. ‘We hebben zo wat alle dorpshuizen, buurthuizen en theatertjes in Groningen en Drenthe wel gezien. Het ging direct heel hard en wij hadden eigenlijk nergens verstand van. We wisten niet wat een label was en dat je die nodig had om een plaat uit te brengen. Ede Staal heeft ons daarbij geholpen. Hij was ook heel erg onder de indruk van An’s teksten en wilde zelfs wat samen met haar opnemen maar dat is er nooit van gekomen.’ Het werk van De Tuutjefloiters leunt vooral op de teksten van An Kuiper.
Fransien Kuiper
Fransien Kuiper © RTV Noord/René Walhout
Henk Scholte, presentator van het Radio Noord-programma Twij deuntjes veur ain cent en de kenner van streektaalmuziek, vergelijkt haar teksten met die van Annie M.G. Schmidt.
Die teksten kwamen bepaald niet vanzelf, herinnert An Kuiper zich: ‘Van het schrijven van die teksten lag ik vaak nachten lang wakker. Op een gegeven moment had ik zelfs een bandrecorder onder mijn bed liggen. Een liedje kostte me zo drie dagen en nachten.’ Uiteindelijk was dat ook een van de redenen waarom het trio er mee stopte.
Ik vind het goed zo. Als mensen het mooi vinden dan is dat prima
An Kuiper - De Tuutjefloiters

'Mensen vragen me of we weer opnieuw beginnen'

‘We waren eigenlijk wel uitgezongen’, vertelt Fransien over het einde van De Tuutjefloiters. ‘An kreeg een nieuwe liefde en verhuisde naar Brabant. Daardoor werd repeteren ook veel lastiger en toen zeiden we: 'Is tien jaar ook niet een mooi moment om te stoppen?' Het was klaar.’ Bijna dertig jaar later is er opnieuw belangstelling voor De Tuutjefloiters. ‘Michel Weber was zo enthousiast over een verzamel-cd dat ik het zelf ook een beetje werd,’ zegt An.
Maar echt terugblikken vindt An lastig. ‘Ik vind het goed zo. Als mensen het mooi vinden dan is dat prima. Wat ik te zeggen heb zit allemaal in de teksten. Als je precies wil zeggen wat je vindt en voelt kost dat heel veel moeite.’ Nicht Fransien is een stuk uitgesprokener: ‘Ik sta er versteld van hoeveel reacties ik al heb gekregen. Mensen vragen me of we weer opnieuw beginnen. Nee man, zeg ik dan, ik wil niet meer zingen. Je kan echt merken dat het nog heel erg leeft onder de mensen.’
De cover van het laatste album van De Tuutjefloiters
De cover van het laatste album van De Tuutjefloiters © Eigen foto

Cd en documentaire

Zowel de cd Laidjes om nait te vergeten als documentaire Fluustern in de wind verschijnen op initiatief van platenverkoper en muzikant Michel Weber.
De documentaire is gemaakt door Roeland Dijksterhuis en Carla Wolbers van Rockumentary Grunn. Documentaire en cd worden donderdagavond gepresenteerd in theater VanBeresteyn in Veendam. De presentatie wordt donderdag 22 september herhaald in theater De Molenberg in Delfzijl.