Hoogleraar Jouke van Dijk koninklijk onderscheiden tijdens afscheid

Jouke van Dijk
Jouke van Dijk © RTV Noord
Van Dijk is donderdagmiddag koninklijk onderscheiden. De hoogleraar Regionale Arbeidsmarktanalyse aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en voorzitter van de vakgroep Economische Geografie aan de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen kreeg de onderscheiding tijdens zijn afscheidscollege door burgemeester Koen Schuiling uitgereikt.
De hoogleraar is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau op voordracht van de universiteit.
Volgens de universiteit is Van Dijk een toonaangevende wetenschapper van internationale statuur. Naast zijn werk als wetenschapper heeft hij werk verzet als redacteur en beoordelaar, en was hij adviseur voor nationale- en internationale tijdschriften. Ook heeft hij ruim honderd wetenschappelijke publicaties in tijdschriften en boeken op zijn naam staan en verzorgde hij circa driehonderd optredens voor wetenschappers en professionals.

Tweederangs burger

Van Dijk heeft zich als noordeling ingezet voor het welzijn van de mensen in het noorden van Nederland. Zo roerde hij zich in het publieke debat over de scheve verdeling van de welvaart in Nederland en leverde hij cijfermatig bewijs voor het Noord-Nederlands gevoel van altijd gezien worden als tweederangs burger.