Speciale opvang Zoutkamp raakt vol: 170 asielzoekers uit Ter Apel overnachten in Zwolle

Asielzoekers stappen in een bus voor het aanmeldcentrum in Ter Apel
Asielzoekers stappen in een bus voor het aanmeldcentrum in Ter Apel © ANP
Donderdagavond zijn 170 asielzoekers uit Ter Apel overgeplaatst naar een crisisnoodopvang in Zwolle. De opvang is binnen een paar uur gereedgemaakt na een verzoek van het kabinet.
Ook zijn er 100 asielzoekers overgeplaatst naar de speciale opvanglocatie in Zoutkamp, waar volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) nu 600 asielzoekers verblijven.

Opvang Zwolle voor vier nachten

In Zwolle zegt burgemeester Peter Sneijders verrast te zijn door de komst van de asielzoekers uit Ter Apel. De stad kreeg donderdagmiddag pas de vraag vanuit het kabinet. 'Daardoor konden we als gemeente niet de omgeving tijdig informeren en meenemen zoals we dat normaal zouden doen', aldus Sneijders tegen RTV Oost.
De bedoeling is dat de asielzoekers vier nachten in Zwolle blijven zodat ze 'even op adem komen voordat ze de asielprocedure in gaan'.

Opvang Zoutkamp steeds voller

Ondertussen vult de speciale opvang in Zoutkamp zich verder. Het is bedoeld voor asielzoekers die wachten totdat ze aan de beurt zijn voor het inschrijfproces in Ter Apel.
De maximale capaciteit van de opvang is overigens 700 asielzoekers, maar daarvoor moet burgemeester Henk Jan Bolding wel eerst toestemming geven. 'Mocht het nodig zijn om op te schalen naar 700 dan gebeurt dat pas na een bestuurlijk overleg', laat de woordvoerder van de burgemeester weten.

Al bijna een week geen buitenslapers

Sinds afgelopen weekend slapen er geen asielzoekers meer voor de poorten in Ter Apel. Opvangorganisatie COA heeft om die reden de bruine luifels op het grasveld voor de opvang verwijderd.
Eerder deze week zei staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) dat hij verwacht dat asielzoekers helemaal niet meer hoeven buiten te slapen vanwege plekkentekort. Dat komt onder andere doordat burgemeesters extra crisisnoodopvangplekken regelen en er vanaf volgende week een grote opvanglocatie op een cruiseschip bijkomt.
Bovendien heeft de Veiligheidsregio Groningen ongeregistreerde asielzoekers verboden om nog buiten te slapen door middel van een noodverordening.